Izrael és a mindennapok konfliktus zónája

Izrael és a mindennapok konfliktus zónája
04/07

2016. április 07.

Fuga, Budapesti Építészeti Központ

04/07

2016. április 07. -

Fuga, Budapesti Építészeti Központ


A Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Conflict Zone c. kihelyezett programjának „A” hetek sorozatának – A közel-keleti konfliktus Budapest – ötödik előadására kerül sor április 7-én, csütörtökön. 

Április első előadása Izraelt veszi alapul, a Közel-Kelet egyetlen nem muszlim többségű államát, ahol háborús zónáról kevésbé beszélhetünk, mintsem egy a hétköznapi életet mindenhogyan átható, a mindennapos szimbólumrendszert szigorúan meghatározó, jelenleg fizikailag is feszült helyzetről.

Előadók: 
  • Süveges Gréta, Conflict Zone Projekt vezető
Süveges Gréta (1992) az ELTE BTK orosz- judaisztika szakán tanult, majd mestertanulmányait a jeruzsálemi Héber Egyetemen végezte el. Jelenleg a Conflict Zone Projekt vezetője. Fókusza: emlékezetpolitika, konfliktuszónák és azok művészeti reprezentációja. 

  • Végh Roland, ELTE BTK doktorandusz
Végh Roland (1988) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának doktorandusza. Kutatásai főképp az izraeli palesztin kisebbség nyelvhasználatára, a palesztinai arab dialektus izraeli jellegzetességeire koncentrálnak, emellett foglalkozott a vallásos-cionizmus és az izraeli telepes mozgalom kérdéskörével is.


Az előadás célja, hogy a konfliktus zóna személyes perspektíváját mutassa be. Kiindulópont, hogy Izraelben és Palesztinában mindennek többféle politikai értelmezése lehetséges, az élet minden területét átjárja a különböző döntések szimbolikussága. Egy olyan földrajzi helyről van szó, ahol a folyamatos választási helyzetek határozzák meg a mindennapokat, ahol a politikai, etnikai és vallási identitás kifejezésén sok minden forog kockán. Ez a helyzet pedig bizonyos szempontból nem más, mint konfliktus. Az előadás lényege, hogy körbejárja a konfliktus zóna mibenlétének hétköznapiságát az öltözködéstől kezdve, a zenei ízlésen át egészen a lakóhely megválasztásáig. 

Facebook esemény


Időpont: 2016. április 7. 18:00
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)