Január 20-ig várják a 2022/23-as Eurodram pályázati anyagokat

2023.01.05.
Január 20-ig várják a 2022/23-as Eurodram pályázati anyagokat
Az Eurodram Magyar Bizottsága január 20-ig meghosszabbította a 2022/23-as pályázat leadási határidejét. A pályázaton magyarra fordított kortárs darabokkal lehet részt venni, amelyek közül a Bizottság hármat fog kiválasztani.

Az Eurodram egy európai hálózat a színházi fordításért, melynek célja, hogy elősegítse kortárs színművek más nyelvekre fordítását, és eljuttassa a fordításokat a színházi szakmához és a közönséghez. A hálózat munkájában mintegy harminc, különböző nyelveket képviselő bizottság vesz részt a Európában, Közép-Ázsiában és a Földközi tenger térségében. Az Eurodram kétéves rendszerben működik. Páros években minden egyes bizottság három eredeti művet választ ki, és azokat a hálózaton keresztül fordításra javasolja. Páratlan években minden bizottság három saját nyelvére lefordított művet jutalmaz, és igyekszik bemutatásukat, illetve megjelentetés üket elősegíteni.

A pályázaton az európai/mediterrán/közép-ázsiai térség nyelveiről teljes egészében vagy részben, az elmúlt években magyarra fordított kortárs szövegek vehetnek részt. A nyertes műveket a magyar bizottság az Eurodram nemzetközi hálózatán keresztül fordításra és bemutatásra javasolja, és esetleges fordításukat, bemutatásukat, egyéb felhasználásukat igyekszik lehetőségeinek megfelelően segíteni. A 2020/2021-es nyertes művek a Stúdió K Színházzal együttműködésben, felolvasószínházi eseményen kerültek bemutatásra.

A részletes pályázati felhívás ITT olvasható.