Jari Lavonen vendégelőadása

Jari Lavonen vendégelőadása
06/11

2018. június 11. 14:30 - 16:00

ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

06/11

2018. június 11. 14:30 - 16:00

ELTE TTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)


Improving Finnish Teacher Education through a National Teacher Education Forum Work címmel tart előadást Jari Lavonen, a Helsinki Egyetem professzora.

Jari Lavonen az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program meghívására érkezik Magyarországra: a természettudományok oktatásának professzora, a Finn Tudományos Akadémia tagja, a Finn Nemzeti Tanárképzési Fórum elnöke hazája pedagógusképzéséről beszél majd.

Az érvényes finn kormányprogram oktatáshoz kapcsolódó kulcsprojektjeinek részeként az Oktatási Minisztérium 2016 februárjában létrehozta a Finn Tanárképzési Fórumot. Ennek célja az volt, hogy előmozdítsa a tanárképzésnek a nemzeti reformprogram részét alkotó tökéletesítését. Az egyetemekről, iskolákból, tanári, önkormányzati és diákegyesületekből, valamint a Kulturális és Oktatási Minisztériumból meghívott mintegy 100 szakértő átfogóan vizsgálta a tanári munkáról és a tanárképzésről folytatott kutatások eredményeit, értékelte más országok tanárképzési stratégiáit és végül egy országos ötletbörzét is szervezett.

A 2016 októberében közzétett új tanárképzési stratégia három területen definiálta a tanári kompetenciákat. Megfogalmazza, hogy milyen képzésre és folyamatos szakmai fejlődésre van szükségük a tanároknak ahhoz, hogy támogathassák a tantermekben a diákok számára aktuálisan, a közeli és a távoli jövőben szükséges kompetenciák (tudás, készség és magatartás) elsajátítását. A Fórum 2017 tavaszán és őszén 50 millió eurót osztott fel a tanárképző intézmények között a fejlesztési program céljainak gyakorlati megvalósítására.

A progamon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció