Kandzsúr és tandzsúr

Kandzsúr és tandzsúr
05/03

2018. május 03. 10:00 - 18:00

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)

05/03

2018. május 03. 10:00 - 18:00

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)


A mongol buddhista Kánon és a Mergen kolostor szútragyűjteményét ünnepélyes keretek között adják át 2018. május 3-án az ELTE BTK Mongol és Belső-ázsiai Tanszékén.

Az ELTE BTK Mongol és Belső-ázsiai Tanszékének könyvtárát értékes kutatási forrással gazdagítja az az egyedülálló könyvadomány, mely a buddhista szent iratok, a Kandzsúr és a Tandzsúr teljes mongol nyelvű fanyomatos gyűjteményének mintegy 350 kötetes facsimile kiadását és a Baotou-i Mergen kolostor szútragyűjteményét tartalmazza. A Kandzsúr és a Tandzsúr köteteit Csing Kung szerzetes, a Tiszta Föld iskola képviselője adományozta a tanszéknek, míg a Mergen kolostor szútragyűjteményét Isipirengleidzsamszu, a Mergen kolostor apátjának (cordzs) hatodik megtestesülése ajánlotta fel. A páratlan értékű könyvadomány érkezése és felavatása alkalmából szervezett workshopon mongol szerzetesek mellett hazai kutatók és doktoranduszok, valamint Mongóliából, Kínából, Japánból, Németországból, Lengyelországból és Csehországból érkező vendégelőadók tartanak előadásokat a mongol buddhizmus témájában.

A workshopot az ELTE BTK Mongol és Belső-ázsiai Tanszéke, Mongolisztikai Kutatóközpontja és Buddhizmus-kutatás Központja szervezi, Mongólia Magyarországi Nagykövetségével együttműködve. A megnyitón Borhy László rektor, Hamar Imre rektorhelyettes, Sonkoly Gábor dékán, Birtalan Ágnes, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék vezetője, valamint Zeneemyadar Batbayar, Mongólia magyarországi nagykövete mond köszöntőt.

Meghívó
Program
Facebook