Karunk oktatója a 2015-ös Lendület nyertesek között

Dr. Adamik Béla, az ELTE BTK Ókortudományi Intézete Latin Tanszékének habilitált egyetemi docense szeptembertől az MTA Lendület-program támogatásával folytathatja az eddig a Karon, OTKA-támogatással elkezdett, Császárkori latin feliratok számítógépes nyelvtörténeti adatbázisa c. projektjét:

A „‘Lendület’ Számítógépes Latin Dialektológiai Kutatócsoport” c. projekt célja, hogy az eddig a „Császárkori latin feliratok számítógépes nyelvtörténeti adatbázisa” c. OTKA-projekt keretében az ELTE BTK-n végzett kutatásoknak döntő impulzust adjon, azokat kiteljesítse. Ennek révén egy olyan, világviszonylatban egyedülálló és hiánypótló számítógépes digitális nyelvtörténeti online adatbázis épül ki (a http://lldb.elte.hu/ oldalon), amelyik nemzetközi szinten, szilárd elméleti háttere révén egyedül alkalmas a latin dialektológia alapkérdéseinek gyakorlati megoldására. Az adatbázis segítségével megismerhetővé, leírhatóvá és vizualizálhatóvá, ábrázolhatóvá válik a latin nyelv nyelvföldrajzi tagolódása és annak változásai az időben, így ennek révén jobban megérthetjük azokat a folyamatokat, amelyek az újlatin/román nyelvek kialakulásához vezettek. E kutatás révén így végeredményben a középkori és modern Európa nyelvi, etnikai, sőt kulturális arculatát lényegesen meghatározó folyamatot deríthetünk fel.


Az Akadémia elnöke 2009-ben hirdette meg a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott kiválósági programot, a Lendületet. A Lendület célja a kutatók elvándorlásának visszaszorítása, a tehetség-utánpótlás biztosítása, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítése, valamint az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességének növelése. 2014-ig összesen 97 kutatócsoport jött létre az akadémiai intézményekben és az egyetemeken. 2015: 96 pályázó, 12 nyertes.A Magyar Tudományos Akadémia öt éven keresztül 400 millió forinttal támogatja kutatási programjukat.


Forrás: MTA


További információk a kutatásról:

2015.05.06.