Kiemelkedő eredmények az OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekcióban

2021.04.12.
Kiemelkedő eredmények az OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekcióban
Az ELTE BTK hallgatói a 7 zenei tagozaton 4 első, 3 második és 2 harmadik díjat szereztek, további 7 hallgatónkat különdíjjal jutalmazták. 

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia hatvanöt éve a felsőoktatási tehetséggondozás, az értelmiségi elitképzés leghatékonyabb formája: a hungaricumnak számító fórum minden tudományterületen a kutatás iránt érdeklődő fiatalokat és az őket támogató tanárokat fogja össze.

Az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet a Budapesti Metropolitan Egyetemmel és a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködve rendezte meg a Művészeti és Művészettudományi Szekciót, 2021. április 8–10. között, a BTK intézete a zenei rendezvényeket koordinálta. 

A szekcióban Fekete Anikó, az ELTE doktorandusza tartotta a Roska Tamás Tudományos Előadást, amelyben a kreatív zenélés művészeti, művészetpedagógiai jelentőségéről és sokszínűségéről beszélt. Kutatómunkája célja az volt, hogy feltárja, a kreatív zenei gyakorlatok mennyiben járulnak hozzá a tanulói motiváció növeléséhez, a zenetanárok szubjektív eredményességéhez a középiskolákban. Előadásában arról adott átfogó képet, milyen kiemelkedő hatása van a művészetnek az egyénre és a közösségre egyaránt. Fekete Anikó kutatásai mellett a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium kreatív zenetanáraként a tanulók zenei kreativitásának fejlesztésén dolgozik, az ODE választmányi tagjaként a kreatív zene módszertanának bevezetésén munkálkodik.

Mint Bodnár Gábor egyetemi tanár, intézetigazgató elmondta, a 11 felsőoktatási intézményből jelentkező hallgatók és középiskolások a Zenei elmélet, a Zenei alkotás és a Zenei előadás tagozatokon mutatták be tudásukat.

Hallgatóink közül zenepedagógia kategóriában első lett Melis Orsolya KingaMohl Andrea a harmadik helyen végzett. A zenei alkotás kategóriában Takács Dorina az első, Pál Benjamin a második helyet szerezte meg, a hangszeres zene kategóriát Szendi Ágoston (ELTE TTK) nyerte meg, őt követte Czigány János a második helyen. Jazz-pop kategóriában Márkus Liza az első helyen végzett, egyéb zenei elemzés kategóriában Lukács Anna harmadik lett. Vokális zene kategóriában Inokai Máté, Mentes Alexa és Weigert Rebeka a második helyen végeztek, további 7 hallgatónkat pedig különdíjjal jutalmazták. Gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak!