Kihirdették az idei Év Oroszdolgozata pályázat győzteseit

2023.12.08.
Kihirdették az idei Év Oroszdolgozata pályázat győzteseit
Az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért –  a  RussianStudiesHu folyóirattal és az ELTE Ruszisztikai Kutatási és Módszertani központjával közösen – hagyományaihoz híven idén is meghirdette az Év Oroszdolgozata országos pályázatát. A témaprezentációval egybekötött eredményhirdetést 2023. december 5-én tartották az ELTE BTK Ruszisztikai Központjában.

A versenyre szemináriumi dolgozatokkal, teljes szakdolgozatokkal vagy azok fejezeteivel, illetve külön a pályázatra készülő munkákkal lehetett nevezni. A pályázati felhívásra tehetségesebbnél tehetségesebb hallgatók jelentkeztek az ország minden részéről, a dolgozatok bemutatása igen magas színvonalat képviselt. Az ország felsőoktatási intézményeiből beérkezett számos pályamunka között a szakértő zsűrinek nem volt egyszerű a sorrend felállítása.

A rendezvényt Bagi Dániel, a Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék tanszékvezető professzora nyitotta meg, majd Havas Ferenc, az ELTE BTK Finnugor Tanszékének professor emeritusa, és az Orosz Nyelvért és Kultúráért Alapítvány kuratóriumi tagja adta át a díjakat.

Az első helyet az ELTE kommunikáció- és médiatudomány szak hallgatója, Balazsin Balázs Gendersemlegesen oroszul című diplomamunkája érdemelte ki, témavezetője Orbán Katalin egyetemi adjunktus volt.

A második helyet Tömő Ákosnak ítélték, aki még az ELTE Ruszisztika mesterszak hallgatójaként Szovjet divat Párizsban, francia divat Moszkvában címmel készült diplomamunkájával pályázott. Témavezetője Mezei Bálint adjunktus, a Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai tanszék oktatója volt.

A harmadik helyet Kincses Szabolcs nyerte, aki a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának történelem- és állampolgári ismeretek, – média–, mozgókép– és kommunikációtanár szakáról, 2023-ban készült szakdolgozatával pályázott, melynek címe: Egy rendhagyó életrajz – A generativitás szerepe N.D. Kondratyev (1892-1938) életében. Konzulense Rab Virág, a PTE Modernkori Történeti Tanszékének docense volt.

Dencs Bálint a PTE BTK hallgatója, az Újkor.hu rendszeres szerzője, aki idén három dolgozattal pályázott, különdíjat kapott  A varégok gazdasági és politikai befolyása a Kijevi Rusz területén című munkájáért. Témavezetője, Font Márta a Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék professor emeritája volt.

Gratulálunk a díjazottaknak!