Kínai divattörténet

Kínai divattörténet
03/23

2021. március 23. 17:00

ONLINE

03/23

2021. március 23. 17:00 -

ONLINE


Torma Laura előadásával folytatódik az ELTE Konfuciusz Intézet "Ezerarcú Kína" sorozata.

Kína történelme több ezer éves múltra nyúlik vissza, a különböző korok emberei pedig más-más ruhákat hordtak a folyton változó, megújuló divatnak vagy a császári rendeleteknek megfelelően. Egészen másképp öltözködtek a Shang- vagy a Ming-dinasztia emberei, de a viseletek sokszínűsége nemcsak az egymást váltó történelmi korszakok sajátossága volt, hanem jelentős eltérések mutatkoztak az egyes időszakok különböző társadalmi csoportjainak öltözékei között is, természetesen más viseletet hordott a császár, az írástudók vagy az egyszerű nép.

Torma Laura végigkalauzol a jáde-kultuszt kialakító őskortól, a kínai divat aranykorának nevezett Tang- és a finoman elegáns Song-dinasztia időszakán át egészen a lábelkötésről hírhedt Qing-dinasztia koráig. Az előadáson az alapvető ruhadarabok és kiegészítők megismerésén túl szó lesz a régi kínaiak szépségápolási fortélyairól, a különleges császári köntös szimbolikájáról, fehérneműtitkokról és még sok más érdekességről.

Az online előadáshoz az alábbi linkre kattintva lehet csatlakozni. Belépőkód: 838114

Torma Laura az ELTE BTK Keleti nyelvek és kultúrák kínai szakirányán végzett, jelenleg az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének hallgatója.