Kitüntetést kapott Ludassy Mária

Ludassy Mária filozófiatörténész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa kapta a 2014-ben elhunyt filozófusról elnevezett Tengelyi László-díjat kiemelkedő, több nemzedék műveltségét meghatározó tanári, szerzői és fordítói munkájáért.

Ludassy Mária Széchenyi-, Bibó István- és Lukács György-díjas filozófiatörténész, az ELTE BTK Filozófiai Intézet Általános Filozófia Tanszék tanára, az MTA doktora. A magyar olvasó évtizedek óta jelentős részben az ő művei, egyetemi órái és fordításai által ismerkedhet meg a XVIII. század francia filozófiájával, társadalmi vitáival és e szellemi kultúra mai elevenségével.

1967-ben végzett az ELTE BTK filozófia szakán. Kutatási területe az angol és francia felvilágosodás morálfilozófiája, a liberalizmus klasszikusai, a francia politikai katolicizmus története. Az ELTE BTK Filozófia Tanszékének 1990 óta professzora, a XVII-XVIII. századi filozófia történetét, a morál- és politikai filozófia angol és francia klasszikusait tanítja.

Monográfiái a hetvenes évektől jelennek meg. Olyan fontos filozófiatörténeti munkák szerzője, mint például a Valóra váltjuk a filozófia ígéreteit... (1972), Az ész államáig és tovább (XVIII. századi francia utópiák; 1979), Moralisták és terroristák (1987), Téveszméink eredete (1991), Fehér jakobinizmus (1999), Szavak és kardok (2004). Ludassy Mária többek között Thomas Hobbes, David Hume, Jean-Jacques Rousseau, Condorcet és Voltaire fordítója.

A nagy életművet alkotott filozófusról és tanárról, az Atlantisz Könyvkiadó egyik alapítójáról és szerzőjéről elnevezett Tengelyi László-díjat 2017. március 23-án adták át.


Forrás: elte.hu

2017.03.31.