Középkorral foglalkozó doktoranduszok konferenciája

Középkorral foglalkozó doktoranduszok konferenciája
06/20 - 06/21

2024. június 20. - 2024. június 21.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, 039.)

06/20 - 06/21

2024. június 20. - 2024. június 21.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, 039.)


Az ELTE Történeti Intézet immár hagyományosnak számító konferenciáján magyarországi és határon túli egyetemek PhD-hallgatói és doktorjelöltjei mutatják be legújabb eredményeiket.

A 2010 óta nagy sikerrel futó rendezvényt hagyományosan az ELTE három doktori programja szervezi: a Középkori Magyar Történelem, a Történelem Segédtudományai és a Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történelem Program. A szervezők szeretettel várják a rendezvényre a középkortudomány iránt érdeklődő hallgatókat, oktatókat, kutatókat, alumnusokat és minden kedves látogatót.

A tudományos ülésszak a középkorral foglalkozó doktoranduszok egyik legfontosabb magyarországi seregszemléje, amely nemzetközi szinten is lehetőséget biztosít az előadóknak, hogy bemutassák friss kutatásaikat, és éljenek a Micae Mediaevales soron következő kiadványában a publikálás lehetőségével. Az esemény célja egyfelől a tudományos eredmények ismertetése, másfelől a szakmai véleménycsere és kapcsolatépítés előmozdítása. A konferenciáról további információk, valamint az előadások rövid kivonatai itt érhetőek el.

A rendezvény során az érdeklődők további tudományos programokra is számíthatnak: egyrészt Szakács Béla Zsolt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense Miről tanúskodnak a Szepesség Árpád-kori templomai? című, valamint Antonín Kalous, az Olomouc-i Palacky Egyetem oktatója Observant Franciscan Chronicles of the Early 16th Century in Context című előadását hallgathatják meg a jelenlévők. 

Emellett a konferencia során újonnan megjelent kiadványokat is bemutatnak: a Micae Mediaevales 13. kötetét, továbbá Rudolf Veronika Közép-Európa a hosszú 13. századbanCsákó Judit Az Árpád-kori Magyarország francia tükörbenMolnár Péter Kézai Simon „hun–magyar alkotmánytana”  és végül C. Tóth Norbert Dózsa György – Kultusz és történelem című monográfiáit. 

Az este zárásaként egy fogadás keretében kötetlenebb eszmecserére is alkalom nyílik.

Teljes program


A rendezvény az ELTE ALUMNI támogatásával valósul meg.
Örök diákjait az Alma Mater visszavárja!