Magyar 200

Magyar 200
12/14 - 12/15

2018. december 14. - 2018. december 15.

ELTE SEK Konferenciaterem (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.)

12/14 - 12/15

2018. december 14. - 2018. december 15.

ELTE SEK Konferenciaterem (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.)


Nemzetközi tudományos üléssel, fotókiállítással és koszorúzással emlékezik meg az ELTE BTK Portugál Nyelv és Irodalom, az ELTE BTK Új és Legújabbkori Egyetemes Történelem Tanszéke, valamint a SEK Történelem Tanszéke a neves Afrika-kutató, Magyar László születésének 200. évfordulójáról Szombathelyen.

Magyar László Szombathelyen született 1818. november 13-án. Fiuméban folytatott tengerésziskolai tanulmányokat, majd 1843-ban tengerészkadétként egy osztrák postahajón jutott Brazíliába. Különböző hajókon tiszti és parancsnoki beosztásokban szolgálva, a Karib tengertől India partjaiig járta az óceánokat. Ezután fordult érdeklődése Afrika felé.

1848 és 1856 között három nagy utazást tett a mai Angola területén.

Biéi utazásán bejárta többek között a Kongó és Zambézi folyók vízgyűjtő területét, majd a Cubango folyó és az Okavango mocsárvidékét, a Kuanza mellékfolyóit. Kutatási anyagait, útleírását, az általa bejárt földekről készített térképeket hazaküldte a Magyar Tudományos Akadémiának, amely 1858-ban levelező tagjává választotta, és művét 1859-ben kiadta Magyar László dél-afrikai utazásai az 1849–1857 években címmel. 

Az Afrika-kutatóra emlékező rendezvénysorozat kétnapos nemzetközi tanácskozással kezdődik. Köszöntőt mond Németh István rektorhelyettes, Harangozó Bertalan, a Vas megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke, Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere, Klinghammer István egyetemi tanár, az ELTE volt rektora, az MTA tagja és Lizeth Nawanga Satumbo Pena, az Angolai Köztársaság nagykövete.

Az előadók elemzik többek között Magyar László recepcióját itthon és külföldön, helyét a kortárs angolai és magyar költészetben, a magyar-angolai kapcsolatok közelmúltját és közeli jövőjét, a tudós geológiai és ásványtani megfigyeléseit Dél-nyugat Angolában, a kereskedelmet a közép-afrikai és dél-afrikai régiókban Magyar László korában és ma. Érdekes programelemként videokonferenciára is invitálják a résztvevőket: Ana Paula Tavares költő-kutatóval Rákóczi István hab. egyetemi docens, az ELTE Portugál Tanszék vezetője beszélget.

A tanácskozással egyidőben Afrika pozitív címmel kiállítás nyílik az Aulában: Lantai-Csont Gergely fotóművész képeit Szilasi Ildikó Hermina kutató mutatja be.

Szombaton 10:30-kor a résztvevők megkoszorúzzák Magyar László szobrát; beszédet mond Fluck Dénes és Gulyás András.

Részletes program

Forrás: ELTE