Magyar-macedón együttműködések

2023.10.26.
Magyar-macedón együttműködések
Prof. Dr. Lukács István egyetemi tanár és Zlatko Panzov macedón lektor október 15-22. között munkalátogatást tett a Szkopjei Szent Cirill és Metód Egyetemen.

Látogatásuk során találkoztak a Blazse Koneszki Filológiai Kar dékánjával, Prof. Dr. Vladimir Martinovszkival. A megbeszélésen szó volt az ELTE BTK és a szkopjei bölcsészettudományi kar között kialakítandó mélyebb szakmai kapcsolatok lehetőségeiről, megvitatták a szlavisztika magyarországi és macedóniai helyzetét, továbbá konkrét lépésekben állapodtak meg a kapcsolatok fejlesztése érdekében, amit közös projektek és együttműködés révén kívánnak elérni.

A látogatás során Prof. Dr. Lukács István munkamegbeszélést folytatott a Macedón Irodalmi Intézet igazgatójával, Prof. Dr. Natasa Avramovszkával, akivel a már kialakult együttműködés folytatásáról és elmélyítésének soron következő lépéseiről állapodtak meg. Ez magyar és macedón irodalom- és kultúratudományi közös konferenciák szervezését célozná elsősorban.

Prof. Dr. Lukács István ezután a Macedón Irodalmi Intézetben Új hálózatelméleti perspektívák régi irodalomtudományi kérdések megoldásában (Zrínyi M. és Zrínyi P. – Ady E. és M. Krleža) címmel tartott előadást, amely nagy érdeklődést váltott ki a jelenlévő macedón irodalomtudósok és doktoranduszok körében.

Az Észak-Macedóniában tett munkalátogatás a Macedón Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Szemináriuma igazgatójával, Prof. Dr. Krisztina Nikolovszkával létrejött találkozóval zárult. Lukács István professzor úr ismertette a budapesti Szláv és Balti Filológiai Intézet terveit a magyarországi makedonisztika fejlesztésével kapcsolatban. Közölte, hogy az intézet rövidtávú stratégiai tervei között szerepel a macedón nyelv minor szakká történő fejlesztése. Krisztina Nikolovszka igazgatónő őszinte köszönetét fejezte ki a tervvel kapcsolatban, a Szeminárium feltétlen támogatását és elkötelezettségét ígérve annak megvalósításához.