Magyarország és az 1848-as forradalmak

Magyarország és az 1848-as forradalmak
01/13

2020. január 13. 18:00

Ifjúsági épület, III. emelet (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8.)

01/13

2020. január 13. 18:00 -

Ifjúsági épület, III. emelet (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8.)


Az előadás-sorozat keretében Ladányi Gábor a „nagy év” különböző forradalmi megmozdulásainak vázlatos bemutatására és a fontosabb összefüggések megvilágítására vállalkozik a magyar forradalom és szabadságharc európai beágyazottságát és nemzetközi kapcsolatrendszerét a középpontba helyezve.

A magyar kormány külpolitikai alternatívái és nemzetközi kapcsolatai, a magyar szabadságharc külföldi résztvevői, magyarok és lengyelek 1848-ban

Az utolsó előadás keretében elemzésre kerülnek a magyar kormány lehetséges külpolitikai alternatívái, illetve nemzetközi kapcsolatai vagy azok kiépítésére tett kísérletei. Az előadás-sorozat összegzése mellett utolsó nagy témaként azokkal a külföldiekből álló légiókkal és fontos hadvezérekkel foglalkozunk majd, akik a magyarok oldalán harcolták végig a szabadságharc küzdelmeit, különös tekintettel a szabadságharc számos lengyel résztvevőjére és kitérve a lengyelek a forradalmi évben Európában betöltött szerepére is.

A Pesti Bölcsész Akadémia minden előadása - a nyitott egyetem szellemében - ingyenes, illetve becsületkasszával működik, előzetes regisztráció nem szükséges.