Május 17-ig lehet pályázni a Fulbright Ösztöndíjra

2021.04.26.
Május 17-ig lehet pályázni a Fulbright Ösztöndíjra
2021. május 17-ig lehet pályázni továbbtanulási vagy kutatási céllal a Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíj keretében a 2022/23-as tanévre.

A pályázat alapkövetelményei:

  • magyar állampolgárság (amerikai-magyar kettős állampolgárok nem pályázhatnak);
  • magas szintű angol nyelvtudás (TOEFL vagy IELTS vizsga);
  • a pályázott témában legkésőbb 2021. július 31-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma. PhD fokozattal rendelkező pályázók posztgraduális hallgatói ösztöndíjra nem, csak kutatói, illetve oktatói kategóriákban pályázhatnak. Amennyiben a nyertes pályázó az ösztöndíj megkezdésének időpontja előtt a PhD fokozatot megszerzi, hallgatói ösztöndíjra való jogosultsága megszűnik;
  • aktív hallgatói jogviszony nem szükséges és a jelentkezésnek nincs felső korhatára.

Az ösztöndíj továbbtanulási, illetve kutatási lehetőséget biztosít bármely (kivéve orvostudományok, melynek keretében kizárólag elméleti kutatómunkát lehet végezni) tudományterületen vagy művészeti ágban:

  • fokozatot nem adó (Non-Degree/Certificate) egyetemi képzésben vagy
  • fokozatot adó (Degree: Master’s, PhD vagy DLA) egyetemi képzés első tanévében illetve
  • PhD fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése céljából, vagy bármilyen más kutatásban való részvétel (Visiting Student Researcher – VSR).

A pályázók az Egyesült Államok bármelyik akkreditált egyetemét választhatják.
Az ösztöndíjak maximális időtartama egy tanév (9 hónap), Visiting Student Researcher-ek (VSR) esetén jellemzően 5 hónap. Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2022 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2023 augusztusában fejezhető be.

Tanulmányi programokra jelentkező pályázóknak a sikeres egyetemi felvétel nem előzetes követelmény, kivéve a VSR kategóriát. Az ösztöndíjat elnyert pályázók amerikai egyetemi felvételijét a Fulbright Program munkatársai fogják szervezni.

VSR kategóriában erősen ajánlott az amerikai fogadó egyetem meghívólevelének a pályázati anyaghoz való csatolása, vagy a fogadóegyetemmel történt előzetes kapcsolatfelvételt igazoló levelezés benyújtása. Nem pályázhatnak ösztöndíjra, akik a pályázat beadási határidejétől számított öt éven belül az Amerikai Egyesült Államokban szereztek diplomát. Korábbi pályázók ismét pályázhatnak, de új pályázatot kell benyújtaniuk.

A pályázatról további információ itt található.