Még lehet jelentkezni az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiumba

2021.04.19.
Még lehet jelentkezni az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiumba
A szakkollégiumba minden felsőoktatási intézményből várják a hallgatókat, akik érdeklődnek a társadalomtudományok iránt.

Miért érdemes jelentkezni?

  • Mert a szakkollégiumi közeg rendkívül motiváló. Olyan társakkal találkozhatsz, akik szintén elkötelezettek a társadalomtudományok és társadalmi problémák iránt. 
  • Mert sokszínű a közeg. Sokféle emberrel találkozhattok itt, sokféle érdeklődéssel. Az aktív tagság jelenleg található pl. orientalisztikás, nemzetközi tanulmányos, survey statisztikás, és pszichológia szakos. Ami összeköti közösséget, az a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos érdeklődés.
  • Szakkollégistáink kiemelkedő tanulmányi és kutatási tudnak felmutatni: Szakkollégistáink sikeresen szerepelnek a tanulmányi versenyeken és ösztöndíj pályázatokon. Az ELTE Társadalomtudományi Karának Kari TDK-járól rendszeresen hozunk el kiemelkedő helyezéseket (a legutóbbi 4 Kari TDK-n mindig volt első helyezett szakkollégistánk). Az ösztöndíjpályázatoknál szintén említést érdemel, hogy az utóbbi 6 évben mindig volt a Társadalomtudományi Karon olyan kollégistánk, aki Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült, legutóbb a Kar által kiosztott 9 ösztöndíjból 4-et szakkollégista társaink kaptak.
  • Mert beleláthatsz a szakmai munkába. Jelenleg a kollégiumban egy Falukutatás -projekt folyik, ahol mélyinterjúk készülnek a vidéki életről. Ebbe lehet csatlakozni is, kipróbálni magad terepen, látni, hogy az órákon túl mégis miből áll a társadalomtudományi munka. Az itt gyűjtött adatokat később akár saját kutatásra is felhasználhatod akár szakdolgozathoz, akár OTDK-hoz, de a kutatásban végzett munka szakmai gyakorlatként is elszámolható.
  • Az egyetemi kurzusok mellett is képezheted magad. A szakkollégium az egyetemi tanterven túl szervez kurzusokat. A kurzusok ötletgazdái és a szervezői is kollégisták. Te is hozhatod a saját kurzusötleted, vagy szervezhetsz kurzust. Ez a rendszer megfelelő akár a meglévő tárgyi tudás mélyítésére, de akár új skillek elsajátítására is (pl. e félévben van Python-programnyelvvel foglalkozó kurzusa a szakkollégiumnak, ez a szociológia szakosok kollégistáknak sokszor új tudást jelent, amely pl. internetes szövegek elemzésére rendkívül hasznos). Az itt elvégzett kurzusok nem számítanak az egyetemi kreditek közé.
  • Hasznos az önéletrajzban és az ösztöndíjpályázatoknál. Egy szakkollégiumi időszak, ha a kutatói pályát is fontolgatod, kétségkívül jól fest a CV-ben. Emellett például Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjnál (korábban: Köztársasági Ösztöndíj) a szakkollégiumi tagság önmagában 2 pontot ér, ha közösségi tevékenységet is végzel (pl.: a szakkollégium bizottságainak munkájában), az szintúgy további pontszámokat ér. 
  • Kapcsolati háló építése. Itt sok olyan emberrel találkozhatsz, akik ilyen-olyan módon a társadalomtudományokkal akarnak a munka világában is foglalkozni, ezért itt hasznos és jó kapcsolatokat tudsz kötni velük. Több korábbi szakkollégista most az ELTE Társadalomtudományi Karon is vállal oktatói tevékenységet, illetve elismert kutatóintézeteknél dolgozik. 
  • Egy bázisdemokratikus közösség. A szakkollégium működését is a szakkollégisták szervezik. Ez különböző bizottságokban történik (pl.: gazdasági ügyekre van Gazdasági Bizottság, kurzus- és szakmai ügyek szervezésére Szakmai Bizottság stb.) A döntéshozó szerv egyébként a Kerekasztal, ez egyfajta "kollégiumi parlament", ahol mindenki szabadon hozzászólhat bármilyen kérdéshez.
  • Segítség a tanulmányokhoz. Ha esetleg elakadnál valamilyen szakmai, adminisztratív kérdésben, vagy nem értesz valamit, amit valamelyik órán tanultál, itt biztos találsz segítséget a szakkollégista társaid közt.

A felvételi eljárás kétfordulós:

Írásbeli: 

Felvételi kérdőívünket a honlapunkról tudod letölteni: angelusz.elte.hu

Leadási határidő: 2021. április 23. (péntek) éjfél

A felvételi kérdőív elsősorban nem tárgyi tudást néz, sokkal inkább a gondolkodásmódról, problémaérzékelésről, önreflexióról, érvelő készségről kíván információt szerezni. A tapasztalatok szerint 1,5 óra elég szokott lenni a kitöltésére. 

A kitöltés elektronikus formában kell, hogy történjen, a kész kérdőíveket ezen email-címre várjuk: angeluszfelveteli2021@gmail.com

Szóbeli:

Időpont: 2021. május 6 – 12. között 

Az írásbeli után május 3-ig e-mailben értesítünk arról, hogy továbbjutottál-e az utolsó fordulóra.

A szóbeli során immáron személyesen is csak Rád figyelünk. Online, Skype-felületen fogunk veled beszélgetni az írásbeli során szerzett élményeidről, szakkollégiumi és tanulmányi terveidről, illetve itt is felteszünk neked néhány elgondolkodtatónak szánt kérdést. Tárgyi tudásra itt sem célunk rákérdezni, de ha esetleg valamely tudományos vagy szépirodalomi olvasmányélményedet relevánsnak érzed egy-egy kérdés kapcsán, nyugodtan bemutathatod nekünk. A szóbeli ezen túl teret enged annak is, hogy ne csak mi, hanem te is kérdezhess tőlünk, és így jobban megismerkedj Velünk és rajtunk keresztül a Szakkolival.

A szóbeli fordulót követően pár napon belül visszajelzünk a felvételi sikerességéről.

Facebook