Megkezdődött a Konfuciusz Intézetek konferenciája

Június 16-án az ELTE-n megkezdődött az Európai Konfuciusz Intézetek III. Konferenciája.

Az eseményen a Konfuciusz Intézeteket fenntartó Kínai Nyelvoktatási Tanács, illetve a mintegy száz európai Konfuciusz Intézet vezetői vesznek részt. A háromnapos konferencián a Kína nemzeti nyelvi és kulturális intézeteiként működő Konfuciusz Intézetek eddig tapasztalatait összegzik, illetve a jövőbeli tervekről egyeztetnek.

A résztvevőket levélben köszöntötte Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. Az ünnepélyes megnyitón kínai részről megjelent Xu Jialu kínai parlamenti alelnök, Xu Lin asszony, a Kínai Nyelvoktatási Tanács főigazgatója, Gao Jian nagykövet asszony és Chen Yulu, a Pekingi Idegen Nyelvek Egyetemének rektora. A magyar állam nevében Jakab István és Ujhelyi István parlamenti alelnökök, Fónagy János és Szőcs Géza államtitkárok, Pesti Imre budapesti kormánymegbízott, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és több országgyűlési képviselő fogadta a vendégeket. Az ELTE-t Horváth Zoltán, Borsodi Csaba, Keszei Ernő rektorhelyettesek, Hudecz Ferenc volt rektor, valamint Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja képviselte.

A házigazda ELTE Konfuciusz Intézet 2006-ban alakult, s az elmúlt öt évben több mint négyezren tanultak itt kínaiul. Az intézet egyik célja, hogy a kínai nyelv és kultúra népszerűsítésének kelet- és közép-európai regionális központjává váljék.

Szandtner Veronika

Galéria
2011.06.20.