Módosultak a Levéltár MA belépési követelményei

2022.01.07.
Módosultak a Levéltár MA belépési követelményei
2022. januártól történelem alapszakos végzettséggel, akár levéltári specializáció elvégzése nélkül is be lehet adni a jelentkezést az ELTE Levéltár mesterképzési szakára.

A Történelem Segédtudományai Tanszék által gondozott képzésre olyan hallgatók jelentkezését várják, akik már átfogó levéltártani ismeretekkel, iratismerettel és levéltár-informatikai ismeretekkel is rendelkeznek. 

A levéltár szakot végzettek munkaerő-piaci lehetőségei a jövendő évtizedekben is többirányúak lesznek. Elsősorban a levéltári szakterület különböző típusú levéltáraiban (országos, önkormányzati, szak-, nyilvános magánlevéltárak) helyezkedhetnek el, de az utóbbi évtizedben jelentős számban alakultak a privát szférában magánvállalkozások bérirattározásra, és keresettek végzettjeink multinacionális cégek irattáraiban is. Az új típusú iratok kezelésére, rendezésére alkalmas szakemberek iránti kereslet növekedése várható az állami és magánigazgatás területén is.

A speciális képzettséggel és ismeretekkel rendelkező végzettek előtt a kutatói pálya is nyitva áll: a levéltáros képzés a jelenlegi magyarországi elvárásoknak megfelelően tudományos munkavégzésére is alkalmas levéltárosokat képez. Ennek megfelelően felkészíti a levéltáros mesterszak hallgatóit arra, hogy levéltárosi munkájuk mellett tudományos kutatómunkát is végezzenek.

További információk elérhetőek a felvi.hu weboldalon és a Történelem Segédtudományai Tanszéken.