Numizmaták tanácskozása

2018.08.21.
Numizmaták tanácskozása
Az ELTE BTK Történeti Intézet Történelem Segédtudományai Tanszék hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az I. Fiatal Numizmaták Konferenciáját (FNK) 2018 őszén. 

A helyszínválasztás azért indokolt és szimbolikus, mert 1777-ben a karon jött létre a honi numizmatika első tudományos műhelye. A szervezők célja, hogy a konferencia a magyar numizmatika kiemelkedő jelentőségű fórumává váljon. A tervek szerint páros években az ELTE, páratlan években egy-egy jelentősebb numizmatikai gyűjteménnyel rendelkező vidéki múzeum lehet majd a tanácskozás házigazdája.

Az FNK egyrészt tematikus megnyilatkozási felületet szeretne nyújtani a pályájuk elején járó kutatóknak, másrészt elősegítené az ígéretes tehetségek szakmai fejlődését. Célja továbbá az is, hogy a legújabb kutatási eredményeket minél szélesebb körben megismerjék és alkalmazzák. A tanácskozás ókor, középkor, újkor, bankjegyek és értékpapírok szekciókra tagolódik. Az elhangzott előadásokból kötetet is szerkesztenek.

A Fiatal Numizmaták Konferenciája lehetőséget kíván adni annak az időszerű leletanyagnak a képi bemutatására is, amelyet a múzeumokkal együttműködési szerződéssel rendelkező fémkeresősök gyűjtöttek össze. A konferencia délutáni szekciói előtt kamarakiállítást nyitnak a beérkezett anyagból.

Ehhez olyan színes, képes posztert várnak, amely a találó kiemelkedő leléseit (érdekesebb érme, éremlelet, kincslelet) mutatja be elsősorban a numizmatika szemszögéből.  Kifejezetten nem numizmatikai szakpublikációt várnak, hanem olyan képanyagot, amely a találási körülményeket, illetve a fémkeresős munka mindennapjait szemlélteti. A képekhez néhány soros ismertetést is kérnek a szervezők a tárgy előkerülési idejéről, a tárgyak leírásáról és a megtalálás körülményeiről, illetve arról, hogy a bemutatott leletanyag melyik múzeum gyűjteményét gyarapítja. Felhívják a jelentkezők figyelmét arra is, hogy az A2-es méretű poszteren dátummal tüntessék fel, melyik megyében, mely múzeummal dolgoznak együtt, ugyanakkor a konkrét lelőhelyeket ne nevezzék meg, mert ez nem a bemutatás része. 

A felhívásra olyan, múzeumokat segítő fémkeresősök jelentkezését várják, akik szívesen mutatják meg találásaikat, és beszélnek önkéntes múzeumi szerepvállalásukról. Csak az első nyolc jelentkezést tudják elfogadni azoktól, akik érvényes múzeumi együttműködési szerződéssel rendelkeznek.

Határidő a jelentkezés és a poszter digitális (pdf) formátumban megküldésére: 2018. szeptember 10., a kiállításra szánt, kinyomtatott poszter leadására: 2018. október 4.

A konferenciának az ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.) ad otthont 2018. október 11-én. 

További információ