Ókori fürdőt és kincseket talált a BTK dékánja által vezetett régészcsapat Komáromban

2021.08.23.
Ókori fürdőt és kincseket talált a BTK dékánja által vezetett régészcsapat Komáromban
Szenzációs eredménnyel zárult a római kori légiótábor, Brigetio területén zajló régészeti feltárás idei ásatása Komáromban. A megtalált fürdőt és a benne talált különleges értékű kincseket Dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékánja mutatja be a nagyközönségnek az augusztus 25-én szervezett Nyílt nap keretében. 

Az ókori Brigetio (Komárom/Szőny) Magyarország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye, a hazánkban található két római légiótábor egyike. Az ELTE BTK Ókori Régészeti Tanszéke és a Komáromi Klapka György Múzeum 1992 óta folytat feltárásokat a világörökségi várományos helyszínen.

A 2021-es ásatási szezon szenzációs eredménnyel zárult, ugyanis sikerült megtalálni és részben feltárni a légiótábor több ezer négyzetméter alapterületű fürdőjét, amelyhez fogható hazánkban egyedül a 18. században előkerült aquincumi Thermae Maiores. A brigetiói katonai fürdőben rendkívül jó megtartású falak, vörös mészkőlapokból készült padlók, padlófűtésrendszerek és medencék mellett egy késő római csontfésűket készítő műhely, valamint egy arany nyakláncból és több tucat bronz éremből álló kincslelet is előkerült.

 

Facebook-esemény