Philologia Asiae Interioris: Ligeti Lajos emlékkonferencia

Philologia Asiae Interioris: Ligeti Lajos emlékkonferencia
10/18

2022. október 18.

Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)

10/18

2022. október 18. -

Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)


Az ELTE Mongol és Belső-ázsiai Tanszéke partnerintézményeivel nemzetközi emlékkonferenciát rendez a tanszék alapítója, Ligeti Lajos születésének 120. évfordulója, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjén, a Budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetemen általa újraindított, s azóta is folyamatosan működő mongolisztikai oktatás és kutatás 90. évfordulója alkalmából.

Ligeti Lajos (1902–1987) a magyar keletkutatás egyik legnagyobb alakja, munkássága érintett számos orientalisztikai szakterületet (a mongolisztikán kívül elsősorban a turkológiát, a tibetológiát és a sinológiát) és fontos eredményei vannak a magyar nyelv korai kapcsolatainak kutatása területén is.

Alapítója és 32 évig vezetője volt az ELTE Mongol és Belső-ázsiai Tanszékének (1940–1972), de sok évig vezette a Kelet-ázsiai Tanszéket (1941–1962) és rövidebb ideig a Török Filológiai Tanszéket is (1965–1970). Mesterének tekintheti őt számos neves magyar keletkutató, oktatói és tudományszervezői tevékenységének köszönhetően jött létre több olyan intézmény, kezdeményezés, folyóirat és könyvsorozat, mely a magyar orientalisztikai kutatásokat nemzetközi szintre emelte.

Ezek közé tartozik – többek között – az Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae folyóirat, a Bibliotheca Orientalis Hungarica és a Kőrösi Csoma Kiskönyvtár könyvsorozat, a MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteménye is, illetve a MTA Altajisztikai Kutatócsoportja is.

Az évforduló alkalmából az ELTE Mongol és Belső-ázsiai Tanszéke által szervezett konferenciát Ligeti Lajos emlékének és tudományos hagyatékának szenteljük. Ligeti tanítványainak visszaemlékezései, a tudományos örökségét továbbvivő magyar és külföldi kutatók  előadásai érintik Ligeti tevékenységét és eredményeit, az ezekhez kapcsolódó újabb kutatásokat, valamint betekintést nyújtanak Ligeti Lajos egyes még kiadatlan kéziratos anyagaiba is.

Azok az érdeklődők, akik nem tudnak személyesen megjelenni a konferencián, részt vehetnek online formában, Zoom közvetítésen keresztül is.

A konferencia programja
A konferencia plakátja
Facebook esemény

Zoom csatlakozás (Meeting ID: 869 2746 0336, Passcode: 120)


A rendezvény az ELTE Alumni Központ támogatásával valósul meg.