Rangos kitüntetés Kulin Katalinnak

2018.03.23.
Rangos kitüntetés Kulin Katalinnak
Hosszú kutatói és oktatói munkássága elismeréseképpen VI. Fülöp, Spanyolország királya a Katolikus Izabella Rend középkeresztjével tüntette ki Kulin Katalint, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professor emeritusát. A kitüntetést Ángel López Jorrin, Spanyolország nagykövete adta át.

A nagykövet méltatásában kiemelte: a professzor a Spanyol Tanszék egyik alapítójaként 1963-tól volt a budapesti hispanisták képzésének kiemelkedő alakja. „Első kubai útja mérföldkövet jelentett karrierjében, hiszen ekkor ismerte meg Gabriel García Márquez Száz év magány című művét. Ennek eredményeként az egyik első olyan kutatónak számít, aki elemezte és egyetemen oktatta a kolumbiai szerzőt” − jegyezte meg beszédében José Ángel López Jorrin.

A nagykövet elmondta, hogy Kulin Katalin a hagyományos egyetemi képzésben végzett oktatói munkáján kívül 1990-ben kidolgozta és elindította a Narrativa moderna hispanoamericana, valamint a Literaturas medievales neolatinas doktori programokat, és több mint egy tucat doktori disszertáció témavezetője volt 2012-ig. Úttörőnek számító kutatói munkássága nemzetközi színtéren is referenciaként szolgált, tanítványai ugyanakkor nem csupán emiatt nézhettek fel rá. 

„Egy olyan személyről beszélünk, aki tele van energiával, vágyakkal és munkakedvvel, akinek a tudása mellett a tanítványai az emberi tulajdonságait is kiemelkedőnek tartják, aki mindig nyitott és kedves. Olyan ember, aki szereti meghallgatni és segíteni a másikat” – zárta laudációját José Ángel López Jorrin.

A méltatást követően a díszoklevelet José Luis Rodríguez de Colmenares y Tascónnagykövet-helyettes olvasta fel ünnepélyesen, míg a kitüntetés átadásában Esther Martín Padrón, konzuli és kulturális ügyekért felelős tanácsos-asszony működött közre.

Kulin Katalin rövid beszédében köszönetet mondott Spanyolország királyának és a nagykövetnek, kiemelve, hogy az elismerés egykori kollégáinak is szól, akik évtizedeken át vele együtt oktatták és népszerűsítették a spanyol nyelvet és irodalmat.

Kulin Katalin köszöntése 2018. március 15-i magyar állami kitüntetése alkalmából

Forrás: kulturtapas.hu