Taobao falvakon keresztül Shangri-Láig

Taobao falvakon keresztül Shangri-Láig
04/27

2021. április 27. 17:00 - 18:30

ONLINE

04/27

2021. április 27. 17:00 - 18:30

ONLINE


Knyihár Eszter a Kínában tettenérhető társadalmi felelősségvállalásről tart előadást az ELTE Konfuciusz Intézet "Ezerarcú Kína" sorozatában.

Az Alibaba vállalat, a Taobao és Jack Ma neve összeforrt a kínai gazdasági csodával és a „kínai álom” megvalósulásával. Az Alibaba ismertsége ellenére azonban csak kevesen tudják, hogy a vállalat által megálmodott Taobao falvak sokaknak jelentenek kiutat a mélyszegénységből, ahol etikus módon, fenntartható eszközök alkalmazásával valósul meg a helyi lakosok támogatása. Ezek a falvak ékes példái a kínai gazdasági felemelkedés nyomán kialakuló tudatos nagyvállalati társadalmi felelősségvállalásnak, mely egyre szervezettebb formában valósul meg Kínában is.

A Taobao falvak sikere azonban nemcsak a jó stratégiának, hanem a társadalom részéről érkező pozitív fogadtatásnak is köszönhető. Ezek szerint a kínai társadalom tagjai fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, vagy csak szeretnek adakozni? Egyáltalán a társadalmi felelősségvállalás tekinthető adakozásnak? Vajon hogyan képes egy nagyvállalat etikusan viselkedni az olcsó termelésen alapuló kínai gazdaságban? Az előadás különböző példákon keresztül, többek között ezeket a kérdéseket kívánja megválaszolni, valamint bemutatni azt, hogy milyen módon valósul meg Kínában a nagyvállalati és az egyéni társadalmi felelősségvállalás. 

Knyihár Eszter az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa.

Az online előadáshoz az alábbi linkre kattintva lehet csatlakozni. Belépőkód: 288436