Titokzatos áldozati leletegyüttes az ősi Körös parton

2020.10.12.
Titokzatos áldozati leletegyüttes az ősi Körös parton
Az ELTE Régészeti Intézet munkatársai is részt vettek a Békésszentandrás határában végzett feltárásban.

Különleges késő bronzkori kincsegyüttesre bukkantak a szarvasi fémkeresősök egy nagyberuházáshoz kapcsolódó régészeti megfigyelés során végzett felderítésen. A leletegyüttes egy részét a mezőgazdasági munkák megbolygatták, de az egykori áldozati együttes bronzedényekből álló magja a szántott réteg alatt a helyén maradt.

Az érintetlen tárgyakat a két fémkeresőst szakmailag koordináló Szarka József szarvasi régész és Szrnka Attila a múzeum régésztechnikusa, valamint a hívásukra az ELTE Régészeti Intézet bronzkincskutató csapatának két tagja, Szabó Gábor és Váczi Gábor, bontották ki. Az összeroppant bronzedények egy részét a feltáró csapat egyben emelte ki, hogy azok konzerválása és újbóli összeállítása már egy jól felszerelt restaurátor műhelyben történhessen meg.

A depó egy nagyobb és több kisebb bronzedényt, különböző méretű lószerszámot díszítő falerákat, egy összetört kardot, egy szárnyasbaltát, egy tokos vésőt és egy egészen egyedi, kocsikerékre emlékeztető rituális eszközt tartalmazott.

A fémkeresős csapat az érintetlen depótól nem messze bronz kardok töredékeit és egy tokosbaltát is gyűjtött, ami arra utal, hogy itt a Körös egykori magaspartján feltehetőleg egy másik áldozati együttes is a föld alá került a késő bronzkorban. 

A feltárás során előkerült tárgyakat a szarvasi múzeum és az ELTE Régészettudományi Intézet régészei közösen dolgozzák föl és terveik szerint jövőre már a szarvasi múzeumlátogatók is megismerkedhetnek a különös leletekkel és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel.

Forrás: Ásónyomon blog

Békésszentandrási ásatás

Békésszentandrási ásatás

0

/

0

0

/

0