2018.06.18. hétfő   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Takács József halálára


Takács Jóska itt hagyott bennünket.

Több volt ő számunkra, mint kolléga: a nemzedékünkhöz tartozott, mégis úgy tartottuk őt számon mindig, mintha tulajdonképpen bátyánk lenne, s szavának kicsit nagyobb súlya lenne, mint a többiekének. Vele, mint az testvérek között szokásos, egy húron pendültünk, ugyanazoknak a tapasztalatoknak és eszményeknek a részesei voltunk, mégis kissé a vezérünknek tekintettük. Nem is annyira amiatt a pár évnyi korkülönbség miatt (amely túl kicsi ahhoz, hogy ezt a korai távozást is igazolja), hanem mert rajta keresztül mintha az előttünk járó nemzedékek tapasztalata szűrődött volna át hozzánk, anélkül azonban, hogy ez elszakította volna tőlünk. Nem is a kora, vagy tekintélyének nehézkedése miatt volt ő mégis egyfajta Mester, hanem irigylésre méltó ízlése, ítélőképessége és - mindenekfölött - a lényéből áradó természetes, közösségformáló kedvessége folytán.

Mint az idősebb testvérek esetében szokás, azt a bölcsességet kerestük és találtuk meg benne, amely képes volt irányt szabni nekünk fontos döntéseinkben, amely biztos szemmel mérte fel tetteink következményeit, amely ki tudja jelölni a legegyszerűbb utat terveink megvalósításához.

Jóska kétségkívül idealista volt, aki mindig hitt abban, hogy a világot, amelyben élünk, jobbá tehetjük. Ugyanakkor azonban működött benne egy veleszületett valóságérzék, s a valóság bonyolultságának világos megítélése rávezette őt - s általa bennünket is - azon megoldásokra, amelyek segítségével a nehézségek kijátszhatók, legyőzhetők. Innen eredt az a szeretetre méltó, szívélyes, bátorító magatartás, amellyel a személyekhez és a problémákhoz viszonyult, ahogyan a lehető legjobb eredményre törekedett. Innen eredt az a hihetetlen optimizmus és derű is, amellyel az utóbbi négy évben betegségével nézett szembe - s amellyel bennünket, kollégákat folyamatosan elbűvölt, sőt olykor szinte elképesztett.

Az ő lényének és működésének esszenciája abban a szeretetben, baráti tiszteletben és elismerésben ragyogott fel legfényesebben, ahogy diákjai néztek föl rá és rajonganak érte évtizedek óta. Ez a kölcsönös, természetes szeretet tanszékünk, doktori programunk, szűkebb szakmai környezetünk egyik legfontosabb kötőanyaga volt eddig - még nem tudjuk elképzelni, hogyan lesz ez nélkülözhető. Valószínűleg sehogy: magunk között kell tartani - ha kedves személyét nem is tudjuk - élő szellemét.

1946.10.23 - 2012.09.24

Salvi Giampaolo - Szkárosi Endre


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2012.10.04.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 június
H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Hebraisztika és judaisztika minor tájékoztató
2018. június 19-én, kedden 14 órakor. Részletek »
Költők és koruk konferenciasorozat - Pályázati-felhívás
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, az Institut für Finno-Ugristik an der Universität Wien
és a József Attila Társaság közös pályázati felhívása. Részletek »
Oktatásmódszertani képzések
Az interaktív tábla alkalmazásának módszertani lehetőségei és a Digitális szövegfeldolgozási technikák és alkalmazások témakörében. Részletek »
Múzeumok Éjszakája
2018. június 23-án az ELTE BTK – Trefort-kertben.
Részletek »
Némirovsky-délután
A Francia Intézet és az ELTE BTK Francia Tanszékének szervezésében. Részletek »
Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázati felhívása a 2018/2019-es tanévre
A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elsődleges célja, hogy a kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos eredményt elért hallgatókat támogassa anyagi és erkölcsi téren egyaránt. Részletek »
Magyarország 20. századi nőtörténete - Konferencia-felhívás
Az ELTE BTK Történeti Intézet Nőtörténeti Kutatóközpontja az MTA Nőtörténeti Munkabizottságával közösen konferenciát szervez decemberben. Jelentkezési határidő: július 1. Részletek »
Néderlandisztika diszciplináris minor
Tájékoztató a néderlandisztika minor szakirányról Részletek »
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!