2018.03.21. szerda   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Takács József halálára


Takács Jóska itt hagyott bennünket.

Több volt ő számunkra, mint kolléga: a nemzedékünkhöz tartozott, mégis úgy tartottuk őt számon mindig, mintha tulajdonképpen bátyánk lenne, s szavának kicsit nagyobb súlya lenne, mint a többiekének. Vele, mint az testvérek között szokásos, egy húron pendültünk, ugyanazoknak a tapasztalatoknak és eszményeknek a részesei voltunk, mégis kissé a vezérünknek tekintettük. Nem is annyira amiatt a pár évnyi korkülönbség miatt (amely túl kicsi ahhoz, hogy ezt a korai távozást is igazolja), hanem mert rajta keresztül mintha az előttünk járó nemzedékek tapasztalata szűrődött volna át hozzánk, anélkül azonban, hogy ez elszakította volna tőlünk. Nem is a kora, vagy tekintélyének nehézkedése miatt volt ő mégis egyfajta Mester, hanem irigylésre méltó ízlése, ítélőképessége és - mindenekfölött - a lényéből áradó természetes, közösségformáló kedvessége folytán.

Mint az idősebb testvérek esetében szokás, azt a bölcsességet kerestük és találtuk meg benne, amely képes volt irányt szabni nekünk fontos döntéseinkben, amely biztos szemmel mérte fel tetteink következményeit, amely ki tudja jelölni a legegyszerűbb utat terveink megvalósításához.

Jóska kétségkívül idealista volt, aki mindig hitt abban, hogy a világot, amelyben élünk, jobbá tehetjük. Ugyanakkor azonban működött benne egy veleszületett valóságérzék, s a valóság bonyolultságának világos megítélése rávezette őt - s általa bennünket is - azon megoldásokra, amelyek segítségével a nehézségek kijátszhatók, legyőzhetők. Innen eredt az a szeretetre méltó, szívélyes, bátorító magatartás, amellyel a személyekhez és a problémákhoz viszonyult, ahogyan a lehető legjobb eredményre törekedett. Innen eredt az a hihetetlen optimizmus és derű is, amellyel az utóbbi négy évben betegségével nézett szembe - s amellyel bennünket, kollégákat folyamatosan elbűvölt, sőt olykor szinte elképesztett.

Az ő lényének és működésének esszenciája abban a szeretetben, baráti tiszteletben és elismerésben ragyogott fel legfényesebben, ahogy diákjai néztek föl rá és rajonganak érte évtizedek óta. Ez a kölcsönös, természetes szeretet tanszékünk, doktori programunk, szűkebb szakmai környezetünk egyik legfontosabb kötőanyaga volt eddig - még nem tudjuk elképzelni, hogyan lesz ez nélkülözhető. Valószínűleg sehogy: magunk között kell tartani - ha kedves személyét nem is tudjuk - élő szellemét.

1946.10.23 - 2012.09.24

Salvi Giampaolo - Szkárosi Endre


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2012.10.04.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Doktori felvételi tájékoztató
A Doktorandusz Önkormányzat és a Doktori és Tudományszervezési Iroda tájékoztatót tart a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Részletek »
Könyvbemutató A Szláv és Balti Filológiai Intézet szervezésében
A Szláv és Balti Filológiai Intézet
2018. március 7-én, szerdán, délután 17 órai kezdettel tartja soron következő szlavisztikai könyvbemutatóját.
Ezen a rendezvényen az intézet oktatói által írt, az utóbbi évben megjelent nyelvészeti és irodalmi tárgyú monográfiák, tankönyvek, valamint az itt szerkesztett tanulmánykötetek kerülnek rövid bemutatásra.
Részletek »
Egyetemi Anyanyelvi Napok
Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete idén is megrendezi az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) elnevezésű nagy sikerű programsorozatot, amely 2018. február 28-a és március 2-a között lesz az ELTE BTK-n. Részletek »
Márkusz László nagykövet előadása a vallás szerepéről a Nyugat-Balkánon
Áttekintés a vallás nemzetépítésben és politikában játszott szerepéről a Nyugat-Balkánon. Részletek »
Kulturális Örökség Tanulmányok - Múzeumi kurátori ismeretek specializáció
2018 őszétől új "Múzeumi kurátori ismeretek" elnevezésű specializáció
választható az Atelier Tanszék Kulturális Örökség Tanulmányok MA
képzésén belül. Részletek »
Campus Mundi ösztöndíj - felhívás
Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Részletek »
Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál - felhívás
A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!