2nd Conference for Young Slavists in Budapest

A Szláv és Balti Filológiai Intézet a hallgatói önkormányzattal összefogva 2012. április 19-én második alkalommal rendezte meg a „Fiatal Szlavisták Budapesti Konferenciáját“. 

A nemzetközi rendezvényre 10 különböző országból összesen 110 előadó érkezett. Az egynapos szakmai konferencia előadói három szekcióban (nyelvtudomány, irodalomtudomány, kultúratudomány) tevékenykedtek. A konferencia résztvevői és a szép számú hallgatóság meggyőződhettek arról, hogy az európai szlavisztika területén biztosított a szakmai utánpótlás, hiszen rengeteg színvonalas és korszerű előadás hangzott el. Karunk büszke lehet szláv szakos hallgatóira, mert minden szekcióban helyt álltak, kiválóan szerepeltek.  

A konferenciát Dr. Dezső Tamás dékán úr nyitotta meg, aki bevezetőjében egyetemünk gazdag múltjáról, tudományos elkötelezettségéről és nemzetközi ragjáról szólt. Prof. Dr. Lukács István intézetigazgató e kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta, illetve szólt a szláv nyelvek, irodalmak és kultúrák fontosságáról hazánkban. Prof. Dr. Nyomárkay István akadémikus rövid történeti áttekintést adott a hazai szlavisztika gazdag múltjáról.

Az eseményt élénk sajtóérdeklődés kísérte. A szervezők gondoskodtak arról is, hogy a szakmai munkán túl legyen mód megismerkedni fővárosunk szláv vonatkozású nevezettességeivel, ezért másnap városnézést szerveztek.
Jó hangulatú, változatos és tartalmas szakmai programot megvalósító konferencia volt, amely erősíti az ELTE BTK térségi pozícióját.

Dr. Urkom Aleksander
szervező

Galéria
2012.04.25.