A bölény eltűnése a Kárpát-medencéből

A bölény eltűnése a Kárpát-medencéből
03/10

2020. március 10. 18:00

Régészettudományi Intézet Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 4/B, alagsor)

03/10

2020. március 10. 18:00 -

Régészettudományi Intézet Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 4/B, alagsor)


A Régészettudományi Intézet tavaszi sorozatának előadói a különböző régészeti korok vadászati hagyományait vizsgálják.

A következő alkalmon F. Romhányi Beatrix, Gulyás László Szabolcs, Laszlovszky József, Németh Attila és Pinke Zsolt közösen keresik a választ arra, hogyan lehetett a királyi bölényvadászat a vadállomány védelmének egyik eszköze.

A Kárpát-medence vadállományában az elmúlt évezredekben három nagy kérődző, a bölény, az őstulok és a jávorszarvas mutatható ki. Az utóbbi a középkorban már csak látogatónak tűnik, az őstulok pedig már az Árpád-korban eltűnt. A bölény jelenléte azonban történeti és régészeti adatokkal az egész középkorban kimutatható, az írott források alapján csak a 17–18. század fordulóján tűnt el a Kárpát-medence területéről.

Mint királyi vadászzsákmányt, egyes állományait a középkorban védték is. Erre szolgált a királyi bölényvadászok Árpád-kori forrásban említett szervezete, vagy a késő középkori királyi vadászterületek, vadasparkok rendszere. A középkor végén azonban több jel mutat arra, hogy a bölények élőhelyeit gazdasági érdekek veszélyeztették, a középkori Magyar Királyság 16. századi összeomlása pedig még inkább felerősítette az élőhelyek eltűnésének folyamatát.

Borítókép: Sigismund von Herberstein: Rerum Moscoviticarum Commentarii, Basel, 1556.