A kínai harcművészeti kultúra

A kínai harcművészeti kultúra
10/19

2021. október 19. 17:00 - 18:30

ONLINE

10/19

2021. október 19. 17:00 - 18:30

ONLINE


Somogyi Áron sinológus tart előadást a Konfuciusz Intézet "Ezerarcú Kína" sorozatában.

Bruce Lee-től Shang-Chi-ig, a taoista halhatatlanoktól Yoda mesterig: a kínai harcművészetek világa a ’80-as évek óta szakadatlanul gyakorol mély benyomást a globális popkultúrára, a harcművészeteket Kína egyik legismertebb kulturális exportcikkeként jegyzik a világban. Kevesen tudják azonban, hogy a köztudatban ősi tradícióként ismert kínai harcművészetek többsége csak a 20. század folyamán nyerte el ma ismert formáját, számos harcművészeti legenda és hagyomány valójában a modern kor terméke. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Kína ne rendelkezne több száz éves gazdag és érdekfeszítő harcművészeti kultúrával, amely joggal tarthat számot a téma iránt érdeklődők figyelmére.

Somogyi Áron PhD-hallgató, a kínai harcművészet-történet és hadtörténet kutatója előadásában betekintést nyújt a kínai harcművészetek fejlődésének történetébe, miközben leszámol számos, a területen makacsul rögzült modern mítosszal. Az előadás során választ kaphatunk a kínai harcművészeti kultúrát meghatározó fontos kérdésekre, megtudjuk, mi volt a harci kiválóság mércéje a régi Kínában, melyik a legrégebbi kínai harcművészeti hagyomány, ki volt az első ismert kínai harcművész, hogyan viszonyultak a régi kínaiak a fegyveres erőszakhoz, és mi köze a taoizmusnak és a buddhizmusnak a harcművészetekhez.

Az online előadáshoz az alábbi linkre kattintva lehet csatlakozni 2021.10.19-én 17 órától (Meeting ID: 830 4044 8137 / Belépőkód: 877852). Az előadás a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.