A mécses ki nem alvó fénye

A mécses ki nem alvó fénye
01/17

2023. január 17. 17:00 - 19:00

online

01/17

2023. január 17. 17:00 - 19:00

online


A Konfuciusz Intézet "Feltámadt sárkány" című sorozatában Pataki-Tóth Angelika tart előadást a kínai kereszténységről.

A „Kína” szót meghallva számos dolog eszünkbe juthat: a világ egyik legnagyobb népességgel rendelkező országa, az olcsó használati cikkek sokasága, a kifőzdék változatos kínálata, vagy akár a tradicionális kínai kultúra különleges szépsége. 

A kereszténységre Kína vonatkozásában azonban valószínűleg nem sokan gondolnánk. Pedig a kereszténység, mint hittérítő vallás, már évszázadokkal ezelőtt eljutott Kínába, és a pozitív tapasztalatok melletti folyamatos megpróbáltatások ellenére stabilan képviselteti magát azóta is az ország vallásai között. 

Jelen előadás a Kínában járt hittérítők feljegyzéseit is felhasználva kíván rövid betekintést nyújtani a résztvevőknek abba, milyen a kereszténység és a hívek helyzete Kínában, a keresztény misszió korai időszakától kezdve egészen napjainkig, különös tekintettel a koronavírusjárvány miatt kialakult állapotok hatásaira a kínai keresztények hitéletében, valamint a jezsuita hittérítők tevékenységére az évszázadok során. 
Választ kaphatunk például arra, hogy valóban dinamikusan terjed-e a keresztény hívek száma Kínában, hogy kik haltak mártírhalált a kínai keresztény misszió története során, hogy miért kerültek eltávolításra a keresztek az épületekről, valamint, hogy hogyan segítette a koronavírusjárvány miatti kötelező maszkviselés a keresztény híveket az arcfelismerő szoftverek megtévesztésében.

Pataki-Tóth Angelika az ELTE Japanológia doktori program abszolvált hallgatója, fő kutatási területe a japán kereszténység, azon belül is a missziós tevékenység.

Az online előadás az alábbi linken keresztül követhető.
(Meeting ID: 898 5258 7939 Passcode: 594230)