A nők szerepe az ókori athéni rítusokban

A nők szerepe az ókori athéni rítusokban
04/04

2024. április 04. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

04/04

2024. április 04. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Joháczi Szilvia előadásával folytatódik az ELTE Ókortudományi Intézet "Rítusok az ókorban" című sorozata.

Elsősorban az irodalmi és jogi források többségének köszönhetően a kutatók fejében sokáig élt az elképzelés, miszerint az átlag athéni nő házhoz kötve, egy férfi (az apa vagy a férj) szigorú őrizete alatt élte le életét, és semmilyen téren nem tudta befolyásolni a város életét. Természetesen az igaz, hogy a politikai érvényesülés nem volt opció a számukra, de ez a bélyeg sokáig elfedte azt a tényt, hogy milyen hatalmas szerepük volt a nőknek az athéni vallási élet különböző területein.

Mivel az ókorban – a mai világgal ellentétben  az élet minden területét áthatották a különböző rítusok, kultuszok és ünnepek, az ezeken való jelentőségteljes szerepek révén mégiscsak hatással voltak a polgári életre. Az előadás ezeket a "szerepeket" fogja bemutatni.

Az Ókortudományi Intézet előadássorozata ókori terepmunkára hívja az érdeklődőket. Az előadások holt tárgyakon és régi szövegeken keresztül elevenítenek fel hajdani rítusokat, amelyek nemcsak egy-egy kiemelkedő személy vagy korszak, hanem egész társadalmak működésére, világ- és önértelmezésére világítanak rá.

Facebook esemény