A tea és a kínai buddhizmus története

A tea és a kínai buddhizmus története
05/25

2021. május 25. 17:00 - 18:30

ONLINE

05/25

2021. május 25. 17:00 - 18:30

ONLINE


Keller Mirella előadásával folytatódik az ELTE Konfuciusz Intézet "Ezerarcú Kína" sorozata.

A hagyomány szerint a teafogyasztás több ezer éves múltra tekint vissza Kínában. Annyi bizonyos, hogy az első teázással kapcsolatos kézikönyv, Lu Yu  (陸羽) Teáskönyve  - ami már egy kiforrott teakultúra jelenlétére utal  - a nyolcadik században íródott. A teaivás népszerűvé válásában a buddhizmusnak komoly szerepe volt, amelynek elterjedése meghonosította a teázási szokásokat nemcsak Kína-szerte, de még a környező országokban is, hiszen a Kínába látogató japán szerzetesek a kínai kolostorokban nem csak a buddhizmussal, hanem a teakultúrával is találkoztak, és mindkettőt magukkal vitték és elterjesztették Japánban. Keller Mirella, az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának hallgatója a buddhizmus és a tea közös történetének állomásait mutatja be az érdeklődőknek.

Az online előadáshoz az alábbi linkre kattintva lehet csatlakozni. Belépőkód: 331094