Akkor, most.

Akkor, most.
04/03

2024. április 03. 17:00

Esernyős (1033 Budapest, Fő tér 2.)

04/03

2024. április 03. 17:00 -

Esernyős (1033 Budapest, Fő tér 2.)


Filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést szervez az ELTE BTK-n működő Romakép Műhely a Porrajmos, azaz a roma holokauszt magyar filmes hagyományairól.

Április első hetében a Romakép Műhely mutatkozik be a Budapest Galéria Ha mindenki meghallaná című programsorozatának keretében, melynek részeként április 3-án tárlatvezetésre, filmvetítésre és kerekasztal-beszélgetésre várnak mindenkit az Esernyősben. Az eseményen a Peter Nestler 1970-es, Cigánynak lenni című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, melyet beszélgetés követ Babos Anna és Petri-Lukács Simon filmkritikusokkal.

A roma holokauszt (romani nyelven Porrajmos) magyar filmes hagyománya Sára Sándor Cigányok című filmjétől indult 1962-ben. A következő film, majdnem egyidőben a holokausztot ábrázoló nyugat-európai dokumentumfilmes hullámmal, Lojko Lakatos József Elfelejtett holtak című filmje volt. A túlélőkkel készített interjúk sorát elindító filmet a Daróczi Ágnes és Bársony János által készített filmek követték az 1990-es évek második felétől. Ha ismerték, talán inspirációul szolgált számukra Peter Nestler 1970-es dokumentumfilmje, amelyben először szembesült a nyugat-európai közönség a cigányok elleni náci népírtással.

Facebook esemény

A Romakép Műhely egy társadalmi ügyek iránt érzékenyítő, médiatudatosságra nevelő közösségi filmklub és egyetemi kurzus. A filmklub résztvevői alapvetően a magyarországi roma közösségek és roma származású személyiségek dokumentumfilmes ábrázolását elemzik a kritikai elméletek eszköztárának segítségével, de az általunk vetített filmek bármilyen sérülékeny kisebbségi közösségről szólhatnak. A filmklub igyekszik aktív kapcsolatokat építeni roma és nem roma civil közösségekkel és kulturális intézményekkel, hogy a műhelyben folyó kutatást ily módon is társadalmasítsa és demokratizálja.