Az érzelmek kulturális konceptualizációja

Az érzelmek kulturális konceptualizációja
04/12

2021. április 12. 18:00 - 19:00

ONLINE

04/12

2021. április 12. 18:00 - 19:00

ONLINE


Augusto Soares da Silva “Az érzelmek kulturális konceptualizációjának vizsgálata: Multivariációs korpusz alapú megközelítés”  című előadásával folytatódik az Interkulturális Nyelvészet Doktori Program Figurative Language Across Cultures című sorozata.

Az előadás az érzelmek kulturális koncepcióját vizsgálja az európai és a brazílai portugál példáján multivariációs korpusz alapú megközelítéssel. A portugál két nyelvváltozatának összehasonlító vizsgálata mintegy kísérleti laborként szolgál annak a hipotézisnek a verifikálására, hogy az érzelmek kifejezését a fiziológiai tapasztalatakon és a megismerési folyamatokon kívül a kulturális beágyazottságuk is döntő módon meghatározza.

Augusto Soares da Silva nemzetközileg ismert és elismert kognitív nyelvész, a Bragai Katolikus Egyetem professzora. Fő kutatási területei a lexikális szemantika, a kogníció és a nyelvtan, valamint a kognitív szociolingvisztika. Két nemzetközi kutatási projektet is vezet az európai és a brazíliai portugál összehasonlítása kapcsán.

Az előadás MS Teams felületen zajlik, a linkhez regisztrálni szükséges a szabo.rita@btk.elte.hu e-mail címen.