Balogh Krisztina nyerte idén a Komáromy Gábor-ösztöndíjat

A Cook Communications PR-ügynökség, valamint a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) tájékoztatott arról, hogy a bírálóbizottság Balogh Krisztinának ítélte a 2014/2015-ös Komáromy Gábor-ösztöndíjat.

 Krisztina 21 éves, jelenleg az ELTE magyar szakának harmadéves hallgatója, a Jezsuita Roma Szakkollégium tagja. Gyakornokként dolgozott a Westdeutsche Rudfunknál (WDR) Kölnben, illetve a budapesti Bonum TV-nél. A Református Cigánymisszió önkéntese.

Krisztina a nyertes pályamunkájában egy olyan cikksorozat elkészítését tűzte ki célul, amely bemutatja, hogyan működik az örökbefogadás Magyarországon, külön kitérve a roma gyermekek örökbeadásának nehézségeire.

Jelenleg több mint 2000 örökbefogadásra váró gyermek él Magyarországon, jelentős részük roma - viszont a jelentkező családoknak mindössze az ötöde hajlandó roma gyermeket befogadni. Krisztina arra keres választ, hogy mi az oka ennek az alacsony aránynak, és általában milyen pozitív, illetve negatív sztereotípiákkal szembesülnek a romák. Döntéshozókkal, roma gyerekeket örökbe fogadó családokkal fog interjúkat készíteni, valamint ellátogat árvaházakba és a gyermekjóléti ellátás egyéb intézményeibe is. A zsűrit lenyűgözte Krisztina elhivatottsága arra, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi örökbefogadás folyamatának egyes nehézségeire.

 

Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben. Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez.

A Komáromy Gábor-ösztöndíj bírálóbizottságának tagjai:

Joe Cook: a Cook Communications alapítója

Lambert Gábor: újságíró, a Figyelő főszerkesztője

Adam LeBor: író, újságíró (www.adamlebor.com)

Pethő András: az Origo volt főszerkesztő-helyettese, az MCC tanára

Révész Ágota: diplomata, az MCC volt tanára

Molnár Bálint: az MCC Média/Kommunikáció szakirány vezetője

Szalai Zoltán: az MCC ügyvezető igazgatója


Forrás: Mathias Corvinus Collegium

2014.11.18.