Beszélgetés Cristina Rivera Garza írónővel

Beszélgetés Cristina Rivera Garza írónővel
06/18

2024. június 18. 18:00 - 20:00

Budapesti Cervantes Intézet (1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.)

06/18

2024. június 18. 18:00 - 20:00

Budapesti Cervantes Intézet (1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.)


A Budapesti Cervantes Intézet és a Sonora Kiadó közösen, az ELTE a Latin-Amerika Kutatóközpont közreműködésével mutatja be Cristina Rivera Garza nagy sikerű kötetét, mely nemrég Eőry Zsófia fordításában magyarul is megjelent „Liliana legyőzhetetlen nyara” címmel.

A különleges eseményen a kiemelkedő tehetségéért és a kortárs irodalmi színtéren elért eredményeiért nemrég Pulitzer-díjjal jutalmazott mexikói írónő személyesen is jelen lesz. A bemutatón az írónővel Miklós Laura, a Sonora Kiadó alapítója beszélget. Az esemény során nemcsak a könyvbe nyerünk betekintést, de egyaránt terítékre kerülnek Rivera Garza további kötetei és eddig életművének nagyhatású témái. A beszélgetés spanyolul zajlik, az esemény alatt szinkrontolmácsot biztosítunk.

A beszélgetés spanyolul zajlik, az esemény alatt szinkrontolmácsot biztosítanak.


A könyv cselekménye:

Liliana Rivera Garzát 1990. július 16-án, Mexikóvárosban gyilkolták meg. Testvére, Cristina Rivera Garza huszonkilenc évvel később rekonstruálja húga utolsó éveit, miközben arra keresi a választ: miért és ki által veszítette életét Liliana egy átlagosnak tűnő nyári napon, s hogyan maradhatott büntetlenül a lány gyilkosa? Rivera Garza nyomozása, melynek kiindulópontja egy elveszett bűnügyi akta, a bürokrácia útvesztőin, a patriarchális politikai játszmákon, a bensőséges és megfakult családi emlékeken át vezet. Állhatatos kutatásával a szerző végül nemcsak az elkövető személyére derít fényt, hanem feltárja a nőgyilkosságokkal és a párkapcsolati terrorral kapcsolatos lokális és globális problémákat. Rámutat arra, hogy a világ számos pontján megtűrt, normalizált erőszak miként roncsolja a társadalmi rendszereket, a kulturális szabályokat, a viselkedési szokásokat, sőt a hétköznapi nyelvhasználatot is.

A Liliana legyőzhetetlen nyara a kortárs világirodalom hiánypótló remekműve, egy dühös kiáltvány a bántalmazás és az elnyomás ellen, az elszámoltatás és a felelősségre vonás mellett. Oknyomozó tényregény, társadalmi elemzés, ugyanakkor testvértörténet és emlékirat is, amely naplórészleteken, személyes vallomásokon, lírai szépségű, megrendítő visszaemlékezéseken keresztül rajzolja meg egy magával ragadó személyiségű fiatal lány tragikus halálát. Cristina Rivera Garza bátor szembenézése és mély együttérzése nekünk, olvasóknak is segíthet, hogy képesek legyünk megbirkózni saját félelmeinkkel, felelősségérzetünkkel, a feszítő gyásszal.