Megújul a Bibliatudomány minor

2023.06.06.
Megújul a Bibliatudomány minor
A 2015-ben indult Bibliatudomány minor jó választás mindazok számára, akik – főszakjuk mellett – érdeklődnek a tág értelemben vett bibliai kultúra ókori kialakulása és máig ható fejleményei iránt. Jelentkezési határidő: 2023. június 22.

A minor hallgatói bevezetést kapnak a bibliai irodalom, történelem és vallások világába, megismerkednek a bibliai szövegek szerteágazó értelmezéstörténetével és a legfontosabb hermeneutikai módszerekkel, valamint szemináriumokon tanulmányozzák a bibliai és ezekkel rokon (apokrif, pszeudepigráf) szövegeket fordításban, de ha úgy döntenek, eredetiben is. A fakultatív tárgyak gazdag választéka ugyanis nem csak a különféle tudományos diszciplínák és művészeti ágak (irodalom, zene, képzőművészet, folklór, liturgia, filozófia, vallás, teológia) szempontjából mutatja be a Bibliát és annak kultúrtörténetét, hanem a bibliai nyelvek (főként héber, görög, arámi, latin) elmélyült tanulására is lehetőséget ad.

A minor honlapján és a képzés Facebook-oldalán minden további információ megtalálható. 

2023. szeptemberétől a tanegységlista az eddigi tapasztalatok alapján kissé módosul: nagyobb teret kap a műhelymunka, hangsúlyosabbá válnak a zsidó és a keresztény kontextus párhuzamai és összefüggései, Az Írás arcai előadássorozat pedig a képzés részévé válik.

További tudnivalók: buzasi.gabor@btk.elte.hu.