Díjra jelölték a II. világháború egyetemi áldozatainak állított Emlékművét

A nemzetközi előzsűri a 84 épületből 6 megvalósult projektet, a 60 tervből pedig öt izgalmas elképzelést választott a Média Építészeti Díja döntőjébe, amelyeket személyesen is bemutatnak alkotóik 2015. október 16-án az Urániában.

A nyerteseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt magyar újságírókból álló zsűri választja ki október 16-án. Ugyanitt az egyetemistáknak meghirdetett Saint-Gobain 350 Award, két különdíj és két közönségdíj is kiosztásra kerül majd; a közönség szavazatait még gyűjtik a szervező epiteszforum.hu oldalán.

Az elkészült épületek értékelése során az építészeti kvalitások mellett a munkák koncepciójának erejét, valamint társadalmi kontextusát is vizsgálták. Az előzsűri döntésének indoklásában az ötletességet és az izgalmas egyszerűséget emelte ki a visegrádi városközponttal és a Szent István Király kápolnával kapcsolatban. Miközben mindkét épület esztétikailag izgalmasabbá teszi saját környezetét, nem csak a fizikai térbe, hanem a helyi közösségek életébe is szervesen illeszkedik. A két fiatal építészcsapat munkája, a Galyatető kilátó és a Ramenka étterem esetében a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó infrastruktúra átalakításában az előzsűri a kortárs igényekre való frappáns választ emelte ki. A debreceni Műteremház és az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve pedig Magyarország kulturális és történelmi örökségére reflektál egyedi építészeti nyelvezetén keresztül.

A legjobb 7 épületre és tervre még szavazhat a közönség az interneten; a szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség személyes szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a MÉD Közönségdíját épület és terv kategóriában.

 

Épület kategória – 6 projekt

Szent István Király Kápolna
vezető tervező: Jankovics Tibor
helyszín: Badacsonytomaj

ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve
vezető tervező: MM csoport
helyszín: Budapest

Visegrád városközpont fejlesztése
vezető tervező: a+ architects
helyszín: Visegrád

Galyatető kilátó
vezető tervező: Nartarchitects
helyszín: Galyatető

debreceni Műteremház
vezető tervező: Kovács Péter DLA
helyszín: Debrecen

Ramenka étterem
vezető tervező: numbernow
helyszín: Budapest


A Média Építészeti Díj:

Ez az év legjelentősebb nyilvános építészeti eseménye az epiteszforum.hu építészeti napilap szervezésében, ami évről évre egyre több ember figyelmét irányítja a  kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásaira.

A Média Építészeti Díjára olyan tervekkel és épületekkel lehet regisztrálni, amelyek 2014.09.23. és 2015.08.10. között megjelentek az epiteszforum.hu internetes szakmai napilapban.

A díjnak csak két kategóriája van: épületek és tervek.

Ebben a két kategóriában két díjért lehet versenyezni: az egyiket a média képviselői adják, a másikat a közönség. A médiazsűri elé kerülő legjobb 5-6 tervet és épületet 2015-ben egy 3 tagú, nemzetközi szakmai előzsűri választja ki a regisztrált munkák közül. Az általuk legjobbnak tartott épületek és tervek tervezői 2015. október 16-án este 6-tól az Uránia Nemzeti Filmszínházban személyesen is bemutatják munkáikat a zsűrinek, akik a nyilvánosság előtt értékelnek, pontoznak és szóban is kifejtik véleményüket. A média zsűri nem építészekből áll, hangsúlyozottan “laikus” zsűri.


Forrás és további részletek: a Médiadíj honlapján

2015.09.23.