Egy kompkatasztrófa és a kapitalizmuskritika szépirodalmi reprezentációja

2023.11.27.
Egy kompkatasztrófa és a kapitalizmuskritika szépirodalmi reprezentációja
November 24-én a Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékére látogatott Asta Olivia Nordenhof dán írónő, hogy író-olvasó találkozón vegyen részt a tanszék oktatóival és a hallgatókkal.

Asta Olivia Nordenhof 1988-ban született Koppenhágában. 2011-ben végzett a dániai Íróakadémián (Forfatterskolen), azóta több kötete is megjelent dánul, valamint svéd, angol és norvég fordításban. 2020-ban látott napvilágot Dől a pénz (Penge på lommen) című regénye, egy hét részből álló, folytatásokban megjelenő regényfolyam első kötete, amely a Scandinavian Star turistahajó rejtélyekkel átszőtt, tragikus történetének állít emléket. A mű Soós Anita, a tanszék oktatójának fordításában kerül hamarosan forgalomba a Polar Kiadó gondozásában.

A szerzőnő Kenn Mouritzen dán lektorunk és a hallgatók kérdéseire válaszolva beavatta a közönséget a regény keletkezésének műhelytitkaiba, egyszersmind a valós történelmi események, a regény szereplői és az elbeszélői hang értelmezése révén új interpretációs utakat mutatott a mű megértéséhez. A beszélgetés tematikai csomópontjai közé tartoztak egyebek mellett a kapcsolatfüggőség, a kapitalizmuskritika és a kritikus forrásfeldolgozás is.

Forrás: ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszék