Együttműködés iráni partnerintézményekkel

2024.05.03.
Együttműködés iráni partnerintézményekkel
 Szántó Iván, az ELTE BTK Iranisztikai Tanszékének vezetője az Iranisztikai Alapítvány, a Szá’dí Intézet és az Iráni Nemzeti Múzeum vendége volt.

2024. április 29-én Szántó Iván  látogatást tett a teheráni Iranisztikai Alapítvány (Bonjád-e Íránsenászi) központjában, ahol Ímán Nezámzáde tudományos igazgató bejelentette intézete készségét a tudományos, oktatási és kutatási együttműködésre és egyetértési nyilatkozat aláírására. Mindkét fél lehetőséget lát oktatói és hallgatói mobilitásra intézményeik között. A Perzsa-öböl nemzeti ünnepe alkalmából Szántó megkapta a „Perzsa-öböl krónikái” című könyv egy példányát.

Az előző napon a tanszékvezető a teheráni Szá’dí Intézetben folytatott megbeszélést Gholám-’Alí Haddád-’Ádel intézetigazgatóval, az iráni parlament (Madzslesz) korábbi elnökével. A perzsa nyelvoktatás iráni központjában tett látogatás alkalmával a tanszék ismertette az alap-, mester- és doktori képzés felépítését, eredményeit, és jelenlegi munkáját, az intézet pedig fogadókészségét hangoztatta. A továbbiakban Szántó megbeszélést folytatott az Iráni Nemzeti Múzeumban Dzsebraíl Noukandével, a múzeum főigazgatójával.

A találkozón, melyen jelen volt Ferejdún Bigleri, a múzeum kulturális igazgatója és Nina Rezái, az Iráni Nemzeti Múzeum oktatási osztályának vezetője is,

áttekintették az Iráni Nemzeti Múzeum és a magyar múzeumok közötti együttműködés lehetőségeit.

Noukande az Iráni Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum kapcsolatára utalva bejelentette, hogy az általa vezetett intézmény készen áll egy közös kiállítás megrendezésére. A felek hangsúlyozták a két ország közötti kulturális kapcsolatok bővítését és erősítését, és az Iranisztikai Tanszék e téren játszott szerepét.