Elhunyt Szathmári István

2020.11.05.
Elhunyt Szathmári István
2020. november 3-án, életének 96. évében elhunyt Szathmári István professor emeritus, a magyar nyelvtudomány nagy generációjának egyik utolsó képviselője, aki 1975 és 1979 között az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja volt.

Szathmári István 1970-től 1985-ig vezette a Mai Magyar Nyelvi Tanszéket, amelynek az utolsó időkig aktív tagja maradt. 1983 és 1989 között a Helsinki Egyetem vendégprofesszora volt. A nyelvtudomány több területén is kiemelkedőt alkotott. A magyar stilisztika korszakos alakját tisztelhetjük benne, akinek munkái máig meghatározzák a nyelvi stílusról való gondolkodást.1970-ben megalapította, és 2008-ig vezette az azóta is folyamatosan működő Stíluskutató csoportot.

Igazi tanár egyéniség volt, tanítványainak nem csak a tudományos, hanem a tanári pályáját is figyelemmel kísérte, támogatta. Kutatói és oktatói munkája mellett kiemelkedő tudománynépszerűsítő, illetve tudományszervező tevékenységet végzett. Számos tisztsége mellett 1970-től a Magyar Nyelvtudományi Társaság főtitkára volt. Távozásával Szathmári Tanár Úr nem pótolható űrt hagyott maga után, de életműve, embersége továbbra is velünk marad. Emlékét megőrizzük.

Tátrai Szilárd
Mai Magyar Nyelvi Tanszék
tanszékvezető