Elindult az őszi felvételi az Angelusz Szakkollégiumba

2022.10.05.
Elindult az őszi felvételi az Angelusz Szakkollégiumba
A szakkollégiumba minden felsőoktatási intézményből várják a hallgatókat, akik érdeklődnek a társadalomtudományok iránt.

MIÉRT ÉRDEMES JELENTKEZNI?

 • Mert a szakkollégiumi közeg rendkívül motiváló. Olyan társakkal találkozhatsz, akik szintén elkötelezettek a társadalomtudományok és társadalmi problémák iránt. 

 • Mert sokszínű a közeg. Sokféle emberrel találkozhattok itt, sokféle érdeklődéssel. Az aktív tagság között jelenleg található pl. orientalisztikás, nemzetközi tanulmányos, survey statisztikás, és pszichológia szakos. Ami összeköti közösséget, az a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos érdeklődés.
 • Szakkollégistáink kiemelkedő tanulmányi és kutatási eredményeket tudnak felmutatni: Szakkollégistáink sikeresen szerepelnek a tanulmányi versenyeken és ösztöndíj pályázatokon. Az ELTE Társadalomtudományi Karának Kari TDK-járól rendszeresen hozunk el kiemelkedő helyezéseket (a legutóbbi 4 Kari TDK-n mindig volt első helyezett szakkollégistánk). Az ösztöndíjpályázatoknál szintén említést érdemel, hogy az utóbbi 6 évben mindig volt a Társadalomtudományi Karon olyan kollégistánk, aki Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült, legutóbb a Kar által kiosztott 9 ösztöndíjból 4-et szakkollégista társaink kaptak.
 • Mert beleláthatsz a szakmai munkába. Jelenleg a kollégiumban egy Falukutatás-projekt folyik, ahol mélyinterjúk készülnek a vidéki életről. Ebbe lehet csatlakozni is, kipróbálni magad terepen, látni, hogy az órákon túl mégis miből áll a társadalomtudományi munka. Az itt gyűjtött adatokat később akár saját kutatásra is felhasználhatod akár szakdolgozathoz, akár OTDK-hoz, de a kutatásban végzett munka szakmai gyakorlatként is elszámolható.
 • Az egyetemi kurzusok mellett is képezheted magad. A szakkollégium az egyetemi tanterven túl szervez kurzusokat. A kurzusok ötletgazdái és a szervezői is kollégisták. Te is hozhatod a saját kurzusötleted, vagy szervezhetsz kurzust. Ez a rendszer megfelelő akár a meglévő tárgyi tudás mélyítésére, de akár új skillek elsajátítására is (pl. e félévben van R programnyelvvel foglalkozó kurzusa a szakkollégiumnak, ez a szociológia szakosok kollégistáknak sokszor új tudást jelent, amely pl. internetes szövegek elemzésére rendkívül hasznos). Az itt elvégzett kurzusok nem számítanak az egyetemi kreditek közé.
 • Hasznos az önéletrajzban és az ösztöndíjpályázatoknál. Egy szakkollégiumi időszak, ha a kutatói pályát is fontolgatod, kétségkívül jól fest a CV-ben. Emellett például Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjnál (korábban: Köztársasági Ösztöndíj) a szakkollégiumi tagság önmagában 2 pontot ér, ha közösségi tevékenységet is végzel (pl.: a szakkollégium bizottságainak munkájában), az szintúgy további pontszámokat ér. 
 • Kapcsolati háló építése. Itt sok olyan emberrel találkozhatsz, akik ilyen-olyan módon a társadalomtudományokkal akarnak a munka világában is foglalkozni, ezért itt hasznos és jó kapcsolatokat tudsz kötni velük. Több korábbi szakkollégista most az ELTE Társadalomtudományi Karon is vállal oktatói tevékenységet, illetve elismert kutatóintézeteknél dolgozik. 
 • Egy bázisdemokratikus közösség. A szakkollégium működését is a szakkollégisták szervezik. Ez különböző bizottságokban történik (pl.: gazdasági ügyekre van Gazdasági Bizottság, kurzus- és szakmai ügyek szervezésére Szakmai Bizottság stb.) A döntéshozó szerv egyébként a Kerekasztal, ez egyfajta "kollégiumi parlament", ahol mindenki szabadon hozzászólhat bármilyen kérdéshez.
 • Segítség a tanulmányokhoz. Ha esetleg elakadnál valamilyen szakmai, adminisztratív kérdésben, vagy nem értesz valamit, amit valamelyik órán tanultál, itt biztos találsz segítséget a szakkollégista társaid közt.

Hogyan tudtok jelentkezni?

 • A felvételi első részében ki kell töltenetek egy kérdőívet. A kitöltött kérdőívet az angeluszfelveteli2022osz@gmail.com e-mailre legkésőbb október 20. éjfélig tudjátok beküldeni. Kérjük, hogy töltsétek le a kérdőívet mielőtt elkezdenétek a kitöltést.
 • A felvételi háromlépcsős. A következő fordulókban egy kétnapos táborra majd egy rövid beszélgetésre várunk titeket. Az egyes fordulók után e-mailben értesítünk titeket, ha továbbjutottatok.

Sok szeretettel vár mindenkit AZ ARTSZ!