ELTE Sikerek: Pléh Csaba

ELTE Sikerek: Pléh Csaba
04/29

2020. április 29. 18:30 - 20:30

Online stream

04/29

2020. április 29. 18:30 - 20:30

Online stream


Az ELTE Alumni Központ sorozatában az Egyetem neves volt hallgatói beszélnek munkásságukról, törekvéseikről, ELTE-s kötődésükről, valamint sikerről és értékekről. Az esemény vendége ez alkalommal Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus, nyelvész. A rendezvényi korlátozások miatt ÉLŐ, STREAMINGELT KÖZVETÍTÉS várható, ennek részleteit a regisztrált érdeklődőkkel időben megosztjuk.

Pléh Csaba 1945-ben született Sárisápon, 1969-ben végezte el az ELTE pszichológia, 1994-ben pedig általános nyelvészet szakját. 1969 és 1998 között az ELTE Általános Pszichológia Tanszékén dolgozott, 1984-től mint tanszékvezető egyetemi docens. Legnagyobb szakmai sikerének a hazai kognitív pszichológia szemléletének és szakembereinek formálását tartja a különböző konferenciákon és szemináriumokon a ’80-as, ’90-es években. 1998 óta az MTA, 2007-től az Academia  Europaea tagja. 

Az előadóhoz közel álló idézet: „Meggyőződésem, hogy a mai pszichológia kognitív forradalma révén felborítja az asztalt a fizikával és az egzakt tudományokkal szemben, és a tudományt és az egyéb oksági magyarázatokat adekvátabb és érvényesebb mintázat felé vezeti [...] A mai értelmezések közötti bizonytalanságok közepette, a kognitív vagy tudati forradalom realista bizonyosságként emelkedik ki, s igencsak a pszichológiához tartozik. Nincs más szakterület vagy versengő forradalom, mely két hosszú távú megállapodott doktrínát forgatott volna fel. Először felforgatta az elme és a tudat kezelését, kilépve a behaviorizmusból, másodszor pedig megkérdőjelezte a redukcionizmust. A korábbi kemény, szigorúan fizikai, értékmentes és gondolkodásmentes kozmoszt, amely a tudományra jellemző volt, ma kognitív és szubjektív értékek, minőségek és mindenféle kibontakozóban lévő makrójelenségek töltik be.” (Roger Sperry)

A rendezvény ingyenesen látogatható, de regisztrációköteles

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász LászlóTölgyessy PéterPersányi MiklósNagy TímeaLackfi JánosBéres JózsefBarabási Albert-LászlóFreund TamásWinkler MártaBojár GáborStumpf IstvánSpiró György és Kolosi Tamás.

Sorozatismertető

Borítókép: Végel Dániel/Qubit.hu