Feltárulnak az Essegvár titkai

2019.08.29.
Feltárulnak az Essegvár titkai
A 2018-ban elkezdett feltárási munkálatokat folytatták idén augusztusban kéthetes régésztábor keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetem régészhallgatói és a hozzájuk csatlakozó tíz önkéntes a Veszprém megyei Essegvárban. A kutatást a bándi önkormányzat is támogatja.

A tavalyi feltárás folyamán a kutatók gyermeksírra bukkantak a várhegy tetején. A felfedezett csontváz nagyon jellegzetes pozícióban, oldalra fordítva, felhúzott lábakkal helyezkedett el a sírban, amely eltért a szokásos középkori temetkezési formától. Az idei kéthetes régésztábor során részben a tavalyi szelvények mélyítésével folytatódott a kutatás, illetve új szelvényeket is nyitottak. Meglepetés volt a régészek számára, hogy találtak egy nagyon szépen megmaradt kemencét is a vár északi részén. A valószínűleg XV. századi kemencét huzamosabb ideig használhatták és többször megújították.

Ugyancsak az északi oldalon folytatódott a temető feltárása, ahol egyre jobban kirajzolódik a falusias közösség temetkezési helye, ahonnan – érdekes módon – továbbra is döntően gyereksírokra bukkantak. A déli, délnyugati részen a várat kettészelő árok és a kísérő fal magasságában folytak az ásatások, melyeknek köszönhetően a fal síkját és korát is jobban megismerték. Ezen a szakaszon is találtak kemencét, változatos építőanyagokat, fém-, kerámia- és üvegtárgyakat.

A leletek kifejezetten látványos darabja a XIII–XIV. századi lovas bronzgyűrű.

Előkerült egy mívesen megmunkált, nemesi rangot tükröző sarkantyú, és pénzérmék is szép számmal, melyek közül a legkorábbiak a XII. század második feléből, a későbbiek a XV. századból származtathatók, köztük Zsigmond, Nagy Lajos és Mátyás korabeli pénzérmékkel.

Az egyik idei nyáron feltárt falszakasz a tervek szerint féltetőfedést kap majd, amely megvédi az időjárás viszontagságaitól, ugyanakkor láthatóvá teszi a látogatók számára. A másik falszakaszt ideiglenesen betemetik, később folytatják a kutatását.

A munkában részt vett Nagy Szabolcs Balázs régész, az ELTE Régészettudományi Intézet egyetemi tanársegédje, aki elmondta, hogy a tavalyi feltárás során, illetve a korábbi években előkerült fémanyag restaurálása befejeződött és nagyon szép eredményeket hozott. Az ásatásokat végzők beszámoltak már egy-egy rövidebb tanulmánnyal különböző tudományos fórumokon az essegvári feltárásról, amit szeretnének ezután is folytatni.

Forrás: elte.hu, veol.hu