Fogjunk halat

Fogjunk halat
07/20

2021. július 20. 17:00 - 18:30

online

07/20

2021. július 20. 17:00 - 18:30

online


Knyihár Eszter előadásával folytatódik az ELTE Konfuciusz Intézet "Felébredt Sárkány" című, modern Kínát bemutató sorozata.

Mōyú 摸鱼, vagyis ’halat fogni’. A kínai köznyelvben akkor használják ezt a kifejezését, amikor valaki különösebb erőfeszítés nélkül akarja túlélni a munkanapot, és csak tologatja a teendőket. Az utóbbi években azonban ez a szókapcsolat egyre gyakrabban bukkant fel a kínai közösségi oldalakon, olyan más kifejezésekkel karöltve, mint a 996 vagy a Nèi juǎ内卷.

Az előbbi a Kínában gyakorinak számító heti hatnapos, reggel kilenctől este kilencig tartó munkavégzésre utal, az utóbbit pedig annak a komplex jelenségnek a leírására használják, amikor valakit a munkahelyi, iskolai vagy az élet egyéb területén tapasztalt stressz magával ragad és negatív spirálba húz. 

A gyakran mantrázott, és valóban elképesztő teljesítménynek számító „kínai gazdasági felemelkedés” árnyoldalán meghúzódó társadalmi jelenségek egyike is ez: a kínai fiatalok munkában való kimerülése és kiégése. De mit jelent ez valójában? Milyen utak vezetnek a kiégéshez? Hogyan reagálnak erre vagy birkóznak meg ezzel a kínai fiatalok?  

Többek között ezekre a kérésekre keresi a választ előadásban Knyihár Eszter, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Sinológia programjának hallgatója. 

Az előadáshoz az alábbi linkre kattintva lehet csatlakozni. (Belépőkód: 683834)