Fókuszban a frazémakonstrukciók

2024.03.25.
Fókuszban a frazémakonstrukciók
Rada Roberta képviselit egyetemünket a „Multilingual Repository of Phraseme Constructions in Central and Eastern European Languages” című nemzetközi COST projektben.

A projekt a többszavas szerkezetek egy speciális típusával, a „frazémakonstrukciókkal” (PhraCon) foglalkozik. Ezeket olyan a nyelvtan és a lexikon metszéspontjában elhelyezkedő idiomatikus szókapcsolati mintákként határozzuk meg, amelyek rögzített lexikai elemekből ("horgonyok") és üres, a nyelvhasználat során kitöltendő slotokból állnak.

A PhraCon Rep fő célja, hogy a kutatók, nyelvtanulók, tanárok és hivatásos fordítók számára a PhraCon-ok többnyelvű repozitóriumát hozza létre, amely további kutatások és gyakorlati alkalmazások fejlesztésének forrásaként is szolgál majd. A CA22115 "PhraConRep" munkacsoportban jelenleg több mint 20 európai országból 130 nyelvész, fordító és lexikográfus vesz részt.

A projekt első nemzetközi workshopjára 2024. március 8. és 9. között került sor a Martin-Luther Universität rendezésében Halléban. A három meghívott plenáris előadó egyike Rada Roberta, az ELTE Germanisztikai Intézetének habilitált egyetemi docense volt, aki  előadásába magyar szempontból vette górcső alá a PhraCon-okat.

A projekt weboldala