Hibrid oktatással indul a tanév

2020.07.30.
Hibrid oktatással indul a tanév
A járványügyi készültségre tekintettel a jelenléti és a digitális oktatás kombinációjában indul a tanév az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az őszi szemeszterben. Az online órák mellett tehát lesznek olyan kurzusok is, amelyeken személyesen kell részt venniük a hallgatóknak, ezek esetében ugyanakkor kötelező lesz a maszkviselés és a védőtávolság betartása.

A 2020/2021-es tanév őszi félévében hibrid oktatást tervez az ELTE, mely fizikai jelenléthez kötött kurzusokból és online kurzusokból, valamint ezek kombinációjából áll majd. A hibrid oktatás központi keretrendszerén belül az egyes karok a szervezeti és képzési struktúrájuknak megfelelően nagy döntési szabadsággal rendelkeznek a tanrendjük összeállításában.

Mivel az ELTE elsődlegesnek tartja polgárai védelmét, így azok a hallgatók, akik bármilyen okból veszélyeztetettek, kérvényezhetik, hogy tanulmányi kötelezettségeiket kizárólag online teljesíthessék a hibrid rendszeren belül is. Azon hallgatók számára pedig, akik esetében nem áll fenn kockázat, és így részt vehetnek a személyes jelenlétet igénylő kurzusokon,

érvényben lesznek a maszkviselés és a biztonságos távolságtartás szabályai.

Az online kurzusok lehetnek szinkron (valós időben zajló) és aszinkron (a kurzus teljesítése nem igényel egyidejű jelenlétet a hallgató és az oktató között) megtartva, ennek meghatározása a kar, illetve az oktató hatásköre lesz.

A most elkészült sajátos Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSz) a hibrid oktatásról elsősorban a szorgalmi időszakra rendelkezik, a vizsgaidőszakra vonatkozó szabályokat a tavaszi TVSz rendelkezéseinek felülvizsgálatával később hozza majd meg az egyetem.

A tavaszi veszélyhelyzet alatt elrendelthez hasonló, általános távolléti oktatás csak abban az esetben lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a 2020/2021-es tanév őszi félévében, ha a hallgatók fizikai jelenlétét kizáró kormányzati döntés születik, vagy a járványügyi helyzet ezt indokolja.

Részletes tájékoztatás a Járványügyi Operatív Koordináló Testület által július 29-én kiadott dokumentumban.
A Hallgatói Követelményrendszer 2020/2021-es tanév őszi félévére vonatkozó speciális szabályai itt olvashatóak.