In memoriam Dr. Han Anna

2019.10.24.
In memoriam Dr. Han Anna
Elhunyt Dr. Han Anna habilitált egyetemi docens (1943–2019). Gyimesi Zsuzsanna nekrológja.

2019. október 16-án elhunyt Dr. Han Anna habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Orosz Nyelv és Irodalom Tanszékének legendás oktatója, „Az orosz irodalom és kultúra Kelet és Nyugat vonzásában” című doktori program egykori vezetője, Az Év Ruszistája cím 2007-es díjazottja, kitűnő Paszternák kutató, az orosz Ezüstkor kultúrájának kiemelkedő szakértője, az orosz költészet történetének és elméletének; az orosz nyelvfilozófiai gondolkodás történetének; az irodalom és a képzőművészet kapcsolódási formáinak világszerte elismert kutatója.

Han Anna a szó legnemesebb értelmében véve legendás egyetemi oktató volt. Nem csak a diákok, hanem kollégái is szívesen beültek a szemináriumaira. A doktori program kereteiben tartott órái szellemi műhellyé nemesedtek, amelyre az egész országból érkeztek résztvevők. Az itt zajló beszélgetések számos tudományos értekezés, illetve gondolatfolyam mérföldköveivé váltak.

Han Anna a tudományos élet fórumait is felpezsdítette intenzív intellektuális jelenlétével. Nem csak előadóként, hanem opponensként vagy alkalmi hozzászólóként is olyan színvonalon fogalmazta meg gondolatait, amire csak kevesen képesek. Egy egyszerű, metróállomás felé tartó séta során olyan szellemi magaslatokba tudta repíteni beszélgetőpartnerét, hogy az elhangzottakat érdemes volt gyorsan lejegyzetelni.

Han Annát intellektusáért, elkötelezettségéért, tehetségéért és odaadó természetéért idősebb és korosztálybeli kollégái komolyan szerették Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban, az Egyesült Államokban. Ez nagy szó, hiszen azt mutatta, hogy olyan mélységű és igazságú összefüggéseket tudott megragadni az orosz irodalom- és kultúrakutatás meghatározott szegmenseiben, amelyek megszólították a világ legkülönbözőbb régióinak gondolkodóit, magukat az oroszokat is, akik nem egyszer így dicsérték meg Han Anna előadását egy-egy tudományos konferencián: „Anna – maga a mi emberünk”. Erre büszke volt a tanárnő, mert azt jelezte, hogy valóban sikerült az orosz művészeti alkotások lényegéig hatolnia.

Dr. Han Anna életműve befejezetlen maradt. Tanítványain a sor, hogy folytassák a befejezhetetlent. Nehéz lesz nélküle.