Könyvünnep a Fővárosi Nagycirkuszban

2022.11.16.
Könyvünnep a Fővárosi Nagycirkuszban
Folytatja 2019-ben megkezdett együttműködését az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézet a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal. Az egyetem többek között a dokumentumok digitalizációjában és az adatbázis-építésben nyújt szakmai támogatást.

Megérkezett a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ égisze alatt működő Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumba az 1000. cirkuszművészeti szakkönyv. Az ünnepélyes állományba vételre a tudomány világnapján, november 10-én került sor a Fővárosi Nagycirkuszban.

A ceremónián részt vett Vincze Máté Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Kiszl Péter, az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézet (KITI) igazgatója, Ritoók Pál építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztály vezetője és Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kulturális Államtitkárságának Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője.

Az ünnepségen Kiszl Péter intézetigazgató megerősítette, hogy az ELTE BTK KITI tovább folytatja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal 2019-ben indított szakmai-tudományos együttműködését, illetve és röviden bemutatta az idén elkészült Útmutató könyvtáralapításhoz. Esettanulmány a Nemzeti Cirkuszművészeti Könyvtáráról című kötetet.

A tankönyvként is használható, elektronikus formában is elérhető módszertani kiadványt Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet (KITI) igazgatója szerkesztette, az egyes fejezeteket a szerkesztő, illetve Németh Katalin egyetemi adjunktus, az ELTE BTK KITI oktatási igazgatóhelyettese, Radó Rita egyetemi tanársegéd és Senkei-Kis Zoltán egyetemi adjunktus írták. A könyv részletesen taglalja a könyvtárak létesítésének alapvető aspektusait, a vonatkozó jogszabályokat és más normatív előírásokat, de kitérnek a könyvtári rendszerre, a dokumentumtipológiára, a szolgáltatások előzetes áttekintésére, a digitalizálási projektek tervezésére is.

Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója köszönetét fejezte ki szakmai támogatásért Borhy László rektornak és Kiszl Péter intézetigazgatónak, melyről elismerő okleveleket nyújtott át. Az ELTE és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ együttműködése a közeljövőben a gyűjteményszervezés, a digitalizálás, a könyvtári menedzsment és marketing, illetve a szerzői jogi kérdések részletes kifejtésével folytatódik.

Fotók: Fuska Nikol és Urbán Ádám (Nemzeti Cirkuszművészeti Központ)
Forrás: ELTE KITI

Könyvünnep 2022. november 10.

Könyvünnep 2022. november 10.

0

/

0

0

/

0