Magyar anyanyelvű izraeliek

Magyar anyanyelvű izraeliek
10/19

2022. október 19. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

10/19

2022. október 19. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Az Ókortudományi Intézet "Fejezetek az izraeli kultúrából" című sorozatának következő vendége Szalai Anna irodalomtörténész.

Izrael Állam ötvenedik születésnapjára a karikaturista Dos (Gárdos Károly) ajándékkal kedveskedett volna az országnak és lakóinak. Megszólaltatta Szrulikot, az Izraelt jelképező és mindenki számára ismerős karikatúra-gyerekét, elbeszélgetett alkotásával, akivel az ország és népe történetét szerette volna elmondatni. A párbeszédet gazdagon illusztrált kötet torzó maradt, csak Dos halála után derült ki a könyv terve.

Évtizedekkel később, a mérnökalija (1920/21) századik évfordulójára jelent meg a magyar anyanyelvű izraelieket bemutató vaskos kötet. A csaknem száz év eseményeiről szóló cikkgyűjtemény (Erec-)Izrael közösségéből a magyar anyanyelvű csoport történetét emeli ki. Az előadás a többéves projekt, a magyarul és héberül, nyomtatott és digitális formában is megjelent könyv bemutatása mellett a kutatási munka műhelytitkaiba is bepillantást enged. 

Szalai Anna irodalomtörténész és szerkesztő 1991 óta él Izraelben, a Jeruzsálemi Héber Egyetemen kutatóként és oktatóként működött. Kutatási területe a magyar irodalom zsidó vonatkozása, a magyarországi zsidóság és a magyar anyanyelvű izraeliek szellemi öröksége.