Mozgalmas hetek a Macedón Lektorátuson

2023.11.17.
Mozgalmas hetek a Macedón Lektorátuson
Számos program szervezésében közreműködött a Szláv és Balti Filológiai Intézet Macedón Lektorátusa november folyamán.

November 6-8. között Dr. Gorancso Angelov professzor, a Stip-i Goce Delcsev Egyetem Zeneművészeti Karának oktatója volt a Lektorátus vendége. A professzor november 6-án Macedón hagyományos hangszerek, organológia és használat egykor és ma címmel tartott előadást a Szláv és Balti Filológiai Intézet könyvtárában. Beszélt a macedón népzenéről, a hagyományos hangszerekről és játékmódról, az előadás végén pedig gyakorlatban mutatta be a jellegzetes macedón dudajátékot. Az előadás nagy érdeklődést keltett a kari kollégák, diákok körében, de a térséggel foglalkozó népzenészek, köztük a Zeneakadémia zenészei és oktatói is képviseltették magukat az eseményen.

Másnap Gorancso Angelov és a BudaPesme közös macedón tradicionális zenei koncertet adott a Zsivágó kávézóban, amely ez alkalomból az utolsó székig megtelt. A koncert örömzenével folytatódott, Angelov professzor vendégzenészekkel improvizált, késő estig játszották a balkáni dallamokat.

Gorancso Angelov előadása és a BudaPesmével közös koncertje a macedón lektor által szervezett „Macedón Kulturális Napok Budapesten 2023” programsorozat részeként kerültek megrendezésre.

November 14-én Filip Tosevszki, az Észak-Macedón Köztársaság Külügyminisztériumának államtitkára tett látogatást a Lektorátus óráin. Az államtitkár találkozott Zlatko Panzov lektorral és néhány hallgatóval, beszélgettek a lektorátus munkájáról, az oktatóhely előtt álló kihívásokról és problémákról, valamint a macedón kultúra népszerűsítését szolgáló tevékenységekről. A hallgatóknak lehetőségük volt Tosevszki úrral megvitatni Észak-Macedónia aktuális politikai és társadalmi fejleményeit, de meghallgathatták az államtitkár úr személyes történetét is magyar származásáról.

Filip Tosevszki államtitkár személyesen és az Észak-Macedónia Külügyminisztériuma nevében is támogatását fejezte ki a budapesti Macedón Lektorátus munkája iránt,

gratulált a macedón nyelv oktatásának 35. évfordulójához az ELTE Bölcsészkarán,

és további sikeres munkát kívánt, személyes közbenjárását ígérve a képzés fejlesztéséhez.

November 16-án Jelena Tricskovszka adjunktus, a Belgrádi Filológiai Kar Hungarológiai Tanszékének tanára tartott előadást a nagy macedón költő, Aco Sopov költészetéről és magyar nyelvű fordításairól. A diákok a XX. századi macedón költészet egyik legnagyobb alkotójával ismerkedhettek meg. A budapesti Macedón Lektorátus ezzel az eseménnyel csatlakozott Aco Sopov születése 100. évfordulójának megünnepléséhez.

Jelena Tricskovszka macedón származású (szülei macedónok), Belgrádban született, és úgy döntött, hogy a magyar nyelv és irodalom tanulmányozásának szenteli magát.

A macedón nyelv budapesti oktatásának 35 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat az ELTE Szláv Filológiai Tanszékén a Tanulmányok a macedón irodalom és irodalomtörténet köréből című tanulmánygyűjtemény kiadásával zárul, amelyet Zlatko Panzov válogatott és Czinege-Panzova Annamária fordított magyarra.