Online tanulásmódszertani kurzus

2021.10.11.
Online tanulásmódszertani kurzus
Tisztelt Hallgatók!
A Hallgatói eredményességet elősegítő program (a HELP) munkatársa, Cseke Péter szakpszichológus tanulásmódszertani e-learninget készített Önöknek azért, hogy módszertani segítséget nyújtson a tanulmányaikhoz.
Az e-learning a MOOC-on érhető el, megtekintéséhez és elvégzéséhez előzetes regisztráció szükséges a hivatalos (ELTE-s) mailcímük megadásával ITT.
A regisztráció határideje 2021. október 15. éjfél.

A regisztrációt követően mailben meghívást fognak kapni a kurzusba. Fontos, hogy ezt követően az alábbi oldalon is regisztrálniuk kell majd (az ELTE-s, hivatalos mailcímmel és jelszó megadásával), ha ezt még nem tették meg korábban (ez a felület nem azonos a Neptun által a kurzusokhoz generált Canvas platforméval!). Tájékoztatót a kurzusra való belépésről a meghívással együtt küldünk.

A tananyag fakultatív jellege, a teljesítés igazolása

Ennek a tanulásmódszertani e-learninganyagnak az elvégzését minden elsőéves hallgatónak ajánljuk. Az anyag elvégzése nem kötelező, kredit nem jár érte, de a teljesítésről a HELP Neptun-igazolást állít ki (tervben van ugyanis az, hogy idővel kötelezővé tesszük).

Önellenőrzés céljával a tananyag kvízeket is tartalmaz, így az elsajátítás eredményessége mérető, de ennek nincs semmilyen adminisztratív következménye, az igazolást a teljesítésről minden hallgató (az értékelés százalékos eredményével együtt) megkapja.

A tananyag szerkezete

A kurzus négy modulból áll, és mindegyik modul elvégzéséhez kb. 45 perc szükséges. Úgy vannak a modulok felépítve, hogy az "oldal"-on olvashatóak a tudnivalók, amelyeket többnyire az adott témához kapcsolódó "kvíz" követ. (Előfordul, hogy egy-egy kvízhez videó is kapcsolódik, amelyet szintén érdemes megnézni és meghallgatni, hogy a kvízt sikeresen ki lehessen tölteni.) A sorrend kötött a modulokban történő előrehaladást illetően. A modulokon belül érdemes először a nyitó "oldal"-t figyelmesen elolvasni, majd a kvízt ezt követően kitölteni!

A kurzus főbb témái modulonként a következők (a teljes felsorolás igénye nélkül):

  1. az időmenedzsment (az egyetemi oktatási rend sajátosságaihoz illesztése) és a különféle célkitűzések szerepének fontossága a tanulásban;
  2. a tanulási módok és a tanulási stílusok bemutatása, és abból (személyre szabottan) mindenki számára levonhatóak bizonyos következtetések;
  3. az emberi emlékezet típusai és a memória fajtáinak bemutatása, a jobb és a bal agyféltekés dominanciájú gondolkodás különbségei, különféle tanulási stratégiák;
  4. tanulásmódszertani praktikák: a PQRST-módszer, a Villámolvasás és más mnemotechnikai eljárások (a Memóriapalota és a Memóriafogas) ismertetése

(továbbá néhány jegyzetelési technika bemutatása).

Sok sikert kívánunk a tananyag elvégzéséhez, kívánjuk, hogy találjanak örömet a tanulásban!

Kérjük, regisztráljon október 10-én éjfélig!